Index Vakbarát Hírportál

A V4 megújulását sürgetik a lengyelek

2023. március 17., péntek 13:53

A visegrádi országcsoporton (V4) belüli együttműködés megújulására fejezte ki reményét Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken Varsóban, Petr Pavel cseh elnökkel tartott találkozójának elején nyilatkozva.

Petr Pavel kétnapos lengyelországi látogatásának zárónapján folytatott megbeszélést a miniszterelnökkel. Ezt megelőzően nyilatkozva Morawiecki méltatta a lengyel–cseh kapcsolatokat, és kiemelte közös fellépésüket az Európai Unión (EU) és a NATO-n belül is. „Együtt erősebbek vagyunk, olyan egyenletről van szó, amelyben egy plusz egy hárommal egyenlő” – jelentette ki.

Reménykedem a V4 megújításában is

– húzta alá.

A Lengyelország és Csehország mellett Szlovákia és Magyarország alkotta csoporton belül Morawiecki szerint nehéz témákról is lehet beszélni, hiszen a csehekkel „és más barátokkal együtt találkozunk ott”.

Pavel úgy vélte: a regionális együttműködés történetében fordulóponthoz értek, nagy esély van a kelet-európai térség jelentőségének növelésére, nemcsak az ukrajnai háború kapcsán, hanem Ukrajna háború utáni újjáépítését, a regionális infrastrukturális fejlesztéseket illetően is.

Meggyőződését fejezte ki, hogy a térség országainak fontos szerepet kell betölteniük „Ukrajna visszakerülésében az európai demokráciák térképére”. Megjegyezte: közös lengyel–cseh támogatásra számít Ukrajna uniós és NATO-csatlakozásában.

A megbeszélések után Morawiecki a Twitter közösségi oldalán azt írta: a találkozó fontos volt a kétoldalú kapcsolatok, valamint a térségbeli fejlődés és biztonság szempontjából.

Együtt tekintünk a jövőbe, és szemben állunk az orosz imperializmussal

– fogalmazott a lengyel kormányfő.

Petr Pavel előzőleg, hétfőn Pozsonyba látogatott, és Zuzana Caputová szlovák elnökkel közösen tartott sajtóértekezletén úgy vélte: a V4 formátuma olyan konzultációs fórum, amely egyebek között gazdasági, üzleti és kulturális eszmecserékre szolgál, de nem szorgalmazza kiemelten az alaposabb együttműködést kül- és biztonságpolitikai kérdésekben.

Varsói látogatása előtt, szerdán a TVP lengyel közszolgálati televíziónak adott interjúban Pavel Csehország stratégiai partnerének nevezte Lengyelországot. 

A cseh elnöki hivatal bejelentése szerint Pavel pénteken ellátogat a Frontex uniós határvédelmi ügynökség varsói székhelyére is, majd a délkelet-lengyelországi Rzeszówban működő, az ukrajnai szállítmányok kezelését végző lengyel–amerikai logisztikai bázisra is.

Rovatok