Index Vakbarát Hírportál

Csattanós válasza van Észak-Koreának az amerikai fenyegetésre

2023. március 18., szombat 14:05

Észak-Korea azt állítja, mintegy 800 ezer állampolgára önként jelentkezett, hogy belépjen vagy újra jelentkezzen az ország hadseregébe, hogy harcoljon az Egyesült Államok ellen – jelentette szombaton egy észak-koreai állami hírlap.

Pénteken mintegy 800 ezer diák és munkás jelezte országszerte, hogy bevonulna vagy újra jelentkezne az észak-koreai hadseregbe az Egyesült Államok elleni harcra.

„A hadseregbe való belépés iránti szárnyaló lelkesedés a fiatal nemzedék rendíthetetlen akaratát mutatja arra, hogy könyörtelenül kiirtsák a háborús mániákusokat, akik erőfeszítéseket tesznek drága szocialista országunk megsemmisítésére” – idézi az NBC News a Rodong Sinmun észak-koreai lap cikkét.

Az állítás az után hangzott el, hogy Észak-Korea csütörtökön elindította Hwasong–17 interkontinentális ballisztikus rakétáját, válaszul a folyamatban lévő amerikai–dél-koreai hadgyakorlatokra. 

Phenjan csütörtökön a Koreai-félsziget és Japán közötti tengerbe lőtt egy interkontinentális ballisztikus rakétát, órákkal az előtt, hogy Dél-Korea elnöke Tokióba repült egy csúcstalálkozóra, amelyen az atomfegyverrel felfegyverzett Észak-Korea elleni küzdelem lehetőségeit tárgyalták.

Az északi ballisztikus rakétákat az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai tiltják, a kilövést a szöuli, washingtoni és tokiói kormányok elítélték.

A dél-koreai és az amerikai erők hétfőn kezdték meg a „Freedom Shield 23” elnevezésű, 11 napos közös hadgyakorlatukat, amelyet 2017 óta nem látott léptékben tartottak az északiak növekvő fenyegetéseivel szemben. 

Kim Dzsongun észak-koreai vezető azzal vádolta az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy a hadgyakorlatokkal fokozzák a feszültséget.

Phenjan az elmúlt hónapokban egyre több fegyvertesztet hajtott végre. Néhány nappal ezelőtt két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát tesztelt, pár nappal később pedig két robotrepülőgépet indított egy  tengeralattjáróról, órákkal az amerikai–dél-koreai hadgyakorlat kezdete előtt. 

Észak-Korea fél óra alatt csapást tudna mérni az Egyesült Államokra

Harminchárom perc – mindössze ennyi időbe telne, hogy egy Észak-Koreából indított interkontinentális rakéta becsapódjon az Egyesült Államok területén, legalábbis ezt állítja egy pekingi tanulmány, amelyről már az Index is írt korábban.

Kínai tudósok készítettek egy tanulmányt, amelyben az interkontinentális ballisztikus rakéta kilövését szimulálták. Eszerint Észak-Korea képes lenne megsemmisítő csapást mérni az Egyesült Államokra, feltéve, ha az ország nukleáris védelme valamiért nem tudná elfogni a rakétát.

A tudósok szerint a rakéta kilövését követően az amerikai védelmi rendszer húsz másodperc múlva riasztana, és tizenegy percen belül működésbe lépne a nukleáris védelem, amely elfogórakétákat indítana a támadás elhárítása érdekében.

Rovatok