Index Vakbarát Hírportál

Újabb hipotézis jelent meg a koronavírus-járvány eredetéről

2023. március 18., szombat 19:01

A tudósok egy újabb lehetséges forgatókönyvet elemeznek a koronavírus-járvány lehetséges eredetével kapcsolatban, mivel a WHO szerint továbbra sem tisztázott, hogy mi okozta a pandémiát. Most egy új, izgalmas nyomra bukkantak, amely azt sejteti, hogy a nyestkutya állhat a betegség elterjedésének hátterében.

A kínai Vuhanban egy piacon 2020 januárja és márciusa között gyűjtött genetikai anyag új elemzése állati DNS-t fedezett fel a már ismert SARS-CoV-2-re – a Covid–19-et okozó koronavírusra – pozitívnak bizonyult mintákban.

Az Egészségügyi Világszervezet tisztviselői szerint – akik pénteken egy sajtótájékoztatón foglalkoztak az új bizonyítékokkal – úgy tűnik, hogy

a DNS jelentős része a nyestkutyákhoz tartozik, amelyekről ismert, hogy a piacon kereskedtek velük.

A nyestkutyákkal való kapcsolatra az után derült fény, hogy kínai kutatók megosztották a világjárvány elején a piacon gyűjtött mintákból vett nyers genetikai szekvenciákat. A szekvenciákat 2023. január végén töltötték fel a GISAID adatmegosztó oldalra, de nemrég eltávolították.

Egy nemzetközi kutatócsoport vette észre őket, és további tanulmányozás céljából letöltötte

– közölték pénteken a WHO illetékesei.

Az új eredmények nem hozzák el a végső választ, nem bizonyítják, hogy a nyestkutyák fertőződtek meg a SARS-CoV-2-vel, és azt sem, hogy a nyestkutyák voltak azok az állatok, amelyek először fertőzték meg az embereket. Mivel azonban a vírusok nem sokáig maradnak életben a gazdaszervezetükön kívüli környezetben, az elemzésen dolgozó tudósok szerint az ezen állatok genetikai anyagával keveredő vírus genetikai anyagának nagy része erősen arra utal, hogy a kutyák hordozók lehettek.

Az elemzést Kristian Andersen, a Scripps Research immunológusa és mikrobiológusa, Edward Holmes, a Sydney-i Egyetem virológusa, Michael Worobey, az Arizonai Egyetem evolúcióbiológusa vezette – írja a CNN.

Korábbi tanulmányok bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a vírus valószínűleg természetes úton alakult ki a piacon, de nem tudtak rámutatni egy konkrét eredetre. Egyes amerikai ügynökségek – köztük az amerikai energiaügyi minisztérium, illetve az FBI – nemrégiben készült értékelése szerint a világjárványt valószínűleg egy vuhani laboratóriumi szivárgás okozta.

Rovatok