Index Vakbarát Hírportál

Rettegnek az orosz menekültek, mert Bidenék bármikor kitoloncolhatják őket

2023. március 19., vasárnap 14:35

A Biden-kormány csendben újraindította az Oroszországba történő kitoloncolásokat, ami nyilvánvalóan fordulatot jelent a valamivel több mint egy évvel ezelőtt kezdődött orosz inváziót követően elfogadott állásponthoz képest, amikor éppen az ilyen kitoloncolásokat függesztették fel – tudta meg a The Guardian.

Mint a brit lap írja, még a bevándorláspártiakat is meglepetésként érte, amikor a hétvégén hirtelen visszatoloncoltak az Egyesült Államokból Oroszországba egy fiatal orosz férfit, aki Vlagyimir Putyin mozgósítása elől menekült a tengerentúlra. Ő egyike volt a számos orosz menedékkérőnek, akik közül sokan az elmúlt évben jutottak el az Egyesült Államokba,

és akik most attól rettegnek, hogy az amerikai kormány visszaküldi őket Oroszországba, ahol börtön vár rájuk, vagy gyorsan a frontvonalra küldik őket.

„Az Egyesült Államok Bevándorlási és Vámügyi Hivatala (ICE) továbbra is elkötelezett a bevándorlási törvények humánus, hatékony és szakszerű végrehajtása mellett. Az ICE megkönnyíti a nem amerikai állampolgárok átadását és kitoloncolását kereskedelmi légitársaságokon és bérelt járatokon keresztül a küldetés követelményeinek támogatása érdekében” – közölte a szövetségi ügynökség a héten, hozzátéve: „Az ICE a különböző országokba, köztük az Oroszországba történő kitoloncolásokat az országonkénti kitoloncolási iránymutatásoknak megfelelően végzi”.

Az Oroszországba irányuló kitoloncolások újraindításáról szóló hírek alig több mint egy évvel az után érkeztek, hogy a Biden-kormány az ukrajnai háború kirobbanásának idején felfüggesztette a két érintett országba, valamint hét másik európai országba történő deportálásokat. Az egyelőre nem világos, hogy a kitoloncolások mikor indulhatnak újra, a Fehér Ház ugyanis nem válaszolt a lap megkeresésére.

Az Oroszországból érkező bevándorlók abban a hitben érkeztek az Egyesült Államokba, hogy az amerikai kormány támogatja a menedékkérelmüket, és védelmet kapnak a kitoloncolás elől.

Most a politika nyilvánvaló változása komoly zavart okozott számukra, kevés időt hagyva az újratervezésre. Jennifer Scarborough texasi ügyvédnek például négy orosz ügyfele is érintett lehet a kitoloncolásban, olyannyira, hogy az ICE tájékoztatása szerint egyiküket már a hétvégén kiutasították az országból. Az ügyvédnőnek nincs kétsége afelől, hogy ügyfelét annak jogi és tartózkodási státusza miatt Oroszországba vitték.

Nem tudom, mi lesz vele. Oroszország hihetetlenül hangoztatta eddig az ellenzékkel kapcsolatos érzéseit. Már az a tény, hogy ezek az emberek elmenekültek Oroszországból az Egyesült Államokba, veszélynek teszi ki őket

– fogalmazott a The Guardiannek Scarborough.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit vasárnap is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben. 

(Borítókép: Orosz menedékkérők Tijuanában, az Egyesült Államok és Mexikó határán 2022. március 22-én. Fotó: Cesar Rodriguez / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok