Index Vakbarát Hírportál

Az EU egymilliárd euróval járul hozzá Törökország újjáépítéséhez

2023. március 20., hétfő 15:41

A török–szíriai földrengés okozta károk helyrehozatalában segít az Európai Unió. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: a lehető leggyorsabban újjá kell építeni az otthonokat, az iskolákat és a kórházakat.

Az Európai Unió egymilliárd euróval, mintegy 383 milliárd forintnyi összeggel járul hozzá a február eleji pusztító földrengés okozta károk helyrehozatalához Törökországban, és 108 millió euróval, körülbelül 41,3 milliárd forintnyi összeggel a humanitárius segítségnyújtáshoz és a helyreállításhoz Szíriában – közölte az MTI Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentését.

Az Európai Unió nemzetközi adományozó konferenciát szervezett a törökországi és szíriai földrengés túlélőinek megsegítésére és az újjáépítés támogatására. A konferencia nyitóbeszédében Ursula von der Leyen hangsúlyozta: jelentős adományokra van szükség a nemzetközi közösség részéről, ugyanis

a lehető leggyorsabban újjá kell építeni az otthonokat, iskolákat és kórházakat, ráadásul a legmagasabb szintű szeizmikus biztonsági követelmények mellett.

Az uniós bizottság elnöke hozzátette: hozzájárulásra van szükség továbbá a vízellátás és a szennyvízelvezetés, valamint minden egyéb megrongálódott kulcsfontosságú infrastruktúra megjavításához is.

Rovatok