Index Vakbarát Hírportál

Pentagon: magasabb a rák kockázata a vadászpilótáknál

2023. március 20., hétfő 05:57

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának, a Pentagonnak a tanulmánya szerint a katonai pilóták, valamint a katonai repülőgépeket üzemanyaggal feltöltő és karbantartó földi személyzet bizonyos ráktípusok tekintetében nagyobb kockázatnak van kitéve, mint az Egyesült Államok lakossága általában.

Az adatokat egy év alatt gyűjtötték össze csaknem 900 000 olyan tag körében, akik 1992 és 2017 között katonai repülőgépeket vezettek vagy karbantartották azokat – közölte a Pentagon. 

A tanulmány a Pentagon szerint a szolgálati tagok körében egyes rákos megbetegedések magasabb előfordulási gyakoriságát, de a teljes lakossághoz képest alacsonyabb, vagy legfeljebb hasonló mértékű halálozási arányt állapította meg. A tanulmány nem próbálta azonosítani a rákos megbetegedések okát. 

A repülőszemélyzet tagjainál 87 százalékkal magasabb volt a melanoma, és 39 százalékkal magasabb a pajzsmirigyrák aránya. A légi személyzet férfi tagjainál pedig 16 százalékkal magasabb volt a prosztatarák aránya, mint a teljes népesség körében.

Összességében a repülőszemélyzet tagjainál 24 százalékkal magasabb volt a rákos megbetegedések aránya a teljes népességhez képest.

A repülőszemélyzet tagjainak korábbi vizsgálatai hasonló eredményeket találtak a melanoma és a prosztatarák tekintetében. A tanulmány szerint a katonai repülőgépek karbantartását, üzemanyaggal való ellátását és indítását segítő földi személyzetnél 19 százalékkal magasabb volt az agy- és idegrendszeri daganat, 15 százalékkal a pajzsmirigyrák és 9 százalékkal a melanoma előfordulása.

Összességében a földi személyzet tagjainál 3 százalékkal magasabb volt a rákos megbetegedések aránya az általános népességhez képest.

A tanulmány szerint a légi személyzet tagjainál 56 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási arány az összes ráktípus tekintetében, mint a teljes amerikai népességnél, míg a földi személyzetnél 35 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási arány. Hozzátették:

A tanulmány nem jelenti azt, hogy a repülő- vagy földi személyzet foglalkozású katonai szolgálat rákot okoz, mivel számos olyan potenciális zavaró tényező van, amelyeket nem lehetett ellenőrizni ebben az elemzésben,

beleértve ez utóbbiak közé a dohányzást, az alkoholfogyasztást és genetikailag örökölhető hajlamosságot is. 

Mindemellett a Pentagon közölte, hogy szélesebb körű felülvizsgálatot tervez, hogy megpróbálja azonosítani a személyzet ismert toxinoknak vagy rákkeltő anyagoknak való kitettségét – írja a The Wall Street Journal.

Rovatok