Index Vakbarát Hírportál

Kiszabadult a rácsok mögül a rendszerkritikus üzenet miatt bebörtönzött férfi

2023. március 21., kedd 06:59

Szaúd-Arábia több mint egy évvel azután, hogy a kormányt bíráló tweetjei miatt elítélték, szabadon engedett egy szaúdi–amerikai kettős állampolgárt.

A szaúdi állampolgársággal is rendelkező 72 éves Saad Ibrahim Almadit 2021 novemberében tartóztatták le, amikor családlátogatásra érkezett Rijádba.

A férfit tavaly 16 év börtönbüntetésre ítélték az Egyesült Államokban közzétett üzenetek miatt, amelyekben a szaúdi rezsimet bírálta – írja a BBC.

News break by @AP - Saudi Arabia frees 72-year-old American imprisoned more than a year over tweets https://t.co/gJKQ0xhh14

— Ellen Knickmeyer (@EllenKnickmeyer) March 21, 2023

Sem az amerikai, sem a szaúdi hatóságok nem kommentálták Almadi szabadon bocsátását. Fia, Ibrahim megerősítette, hogy apja a család rijádi rezidenciáján tartózkodik, de arra nem tudott választ adni, hogy a családfő mikor térhet vissza floridai otthonába.

„Minden vádat ejtettek, most az utazási tilalom feloldása következik” – mondta Ibrahim a Reuters hírügynökségnek.

Almadit egy szaúdi bíróság bűnösnek találta a királyság destabilizálásának kísérletében, valamint a terrorizmus támogatásában és finanszírozásában. Fia, Ibrahim azt állította, hogy apját az őrizet során meg is kínozták.

Rovatok