Index Vakbarát Hírportál

Utak hasadtak ketté, házak dőltek össze a pakisztáni földrengés miatt

2023. március 21., kedd 19:06

Erős földrengés rázza meg Pakisztán fővárosát, Iszlámábádot és az ország más részeit. A főváros lakói elmenekültek otthonaikból, mivel a falak összedőltek. A rengéseket az egész országban érezni lehetett.

A pakisztáni szeizmológusok szerint 7,7-es erősségű rengésről volt szó.

Az Európai–mediterrán Szeizmológiai Központ szerint Afganisztánban is 6,5-ös erősségű rengést mértek, epicentruma a Hindukus hegységben volt, a távoli észak-afganisztáni Badakhshan tartomány közelében.

Az első jelentések szerint a rengést Afganisztán fővárosában, Kabulban, valamint több pakisztáni városban, köztük Iszlámábádban és Lahorban is érezték.

Szemtanúk arról is beszámoltak, hogy rengést éreztek az India által igazgatott Kasmírban, valamint India fővárosában, Újdelhiben is.

Rengeteg a sérült, több halott is van

Pakisztán északnyugati részén, Haibár-Pahtunhva tartományban kilencen meghaltak és harmincan megsérültek a földrengésben a helyi katasztrófavédelem szerint. Az észak-pakisztáni Szvat körzetéből, ahol a kórházak vészhelyzetet rendeltek el, 150 sérültről érkezett jelentés. A kelet-afganisztáni Lagmán tartományból eddig két halottról adtak hírt.

A Hindukus hegység térségében, az arábiai, indiai és eurázsiai tektonikus lemezek találkozásánál gyakoriak a pusztító földrengések. 2022 nyarán az afgán-pakisztáni határtérségben több mint ezren vesztették életüket egy földrengésben.

Rovatok