Index Vakbarát Hírportál

Kínába látogathat Vlagyimir Putyin

2023. március 21., kedd 12:58

Kínai látogatásra hívta meg a Moszkvában hivatalos állami látogatáson tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnököt – jelentette kedden a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Hszi emlékeztetett, hogy idén tartják Pekingben az Egy övezet, egy út program harmadik nemzetközi fórumát. A kínai elnök felidézte, hogy Putyin részt vett az előző két fórumon. Az első ilyen fórumot 2017 májusában tartották Pekingben Oroszország, Kína és 28 eurázsiai, afrikai és latin-amerikai ország vezetőinek részvételével. A második fórumot 2019 áprilisában, ugyancsak a kínai fővárosban rendezték meg.

Az Új Selyemútként is emlegetett Egy övezet, egy út nemzetközi befektetési kezdeményezést Hszi kezdeményezte 2013-ban. A program célja a nemzetközi kereskedelmi és beruházási projektek aktivizálása több ország részvételével és tőkéjük felhasználásával.

A programhoz eddig több mint 150 ország és nemzetközi szervezet csatlakozott – írja az MTI.

A kínai elnök az orosz kormány székházában kedden Mihail Misusztyin orosz miniszterelnökkel találkozva őt is arra kérte, hogy „mielőbb látogasson Pekingbe, és alakítson ki szoros együttműködést Li Csiang új kínai miniszterelnökkel”.

A kínai elnök március 20. és 22. között tartózkodik állami látogatáson Oroszországban. Hétfőn Putyinnal négyszemközti tárgyalást folytatott, amely több mint négy órán át tartott. A legmagasabb szintű tárgyalások kedden délután folytatódnak.

Korábban megírtuk, hogy üzenetértékű Hszi Csin-ping kínai államfő moszkvai útja azon országoknak, amelyek a blokkosodó világban még nem választottak térfelet. Ha Kínának sikerülne tárgyalóasztalhoz ültetnie az orosz és az ukrán felet, az nagy hatással lenne az átalakuló világrendre, de ebben nem érdekelt a Nyugat.

Miközben az orosz és a kínai kormányfők az orosz–ukrán háborúról tárgyaltak, nem akármilyen menüsort szolgáltak fel nekik vacsorára. A különleges fogásokat egy klasszikus orosz desszert zárta.

A Nemzetközi Büntetőbíróság kiadott egy elfogatóparancsot az orosz elnök ellen az ukrajnai konfliktusban elkövetett háborús bűnökre hivatkozva. Így az orosz elnök kínai látogatása még nagyobb szerepet kaphat, mint korábban.

A magyar kormány azonban blokkolta azt az uniós állásfoglalást, amelyben támogatták, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen.

Az orosz–ukrán háborút az Index is folyamatosan követi, keddi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin 2023. március 20-án. Fotó: Sergei Karpukhin / Sputnik / AFP)

Rovatok