Index Vakbarát Hírportál

Kritikus hat hónap jöhet az ukrajnai háborúban

2023. március 21., kedd 06:22

Vezető NATO-elemzők úgy vélik, hogy mind Ukrajna, mind Oroszország „kritikus hat hónap” előtt áll.

A NATO egyik vezető tisztségviselője arról beszélt a Bild-nek, hogy az újonnan szállított fegyverarzenált Ukrajna arra fogja használni, hogy akár májusban kiűzzék az orosz megszálló hadsereget az ország déli és keleti részéből.

Jelenleg Ukrajna partnerei mindent megadnak egy sikeres ellentámadás végrehajtásához – mondta a tisztviselő egy sajtótájékoztatón, majd kijelentette:

Amire készülünk, az egy tavaszi vagy nyári offenzíva. A következő hat hónap kulcsfontosságú időszak lesz a háborúban nemcsak Ukrajna, hanem a szövetségesek számára is.

Jelenleg a NATO és a Nyugat országai mintegy ötszáz harckocsit és páncélozott járművet szállítanak Ukrajnának. Az Index írt róla, hogy Lengyelország és Csehország rövidesen vadászgépeket is küldhet az országnak.

A háború kezdete óta folyamatosan küldött hadiellátmány mind létfontosságú volt Ukrajnának ahhoz, hogy meg tudja védeni magát Oroszországtól, és nagyrészt ezeknek köszönhető, hogy az ukrán hadsereg a vártnál jobb teljesítményt nyújtott a harcokban. 

A NATO szakértő tisztviselője részleteket is közölt az ukrán ellentámadás feltételezett helyszíneiről, de biztonsági okokból nagyon óvatosnak kellett lennie.

Annyit mindenesetre elárult, hogy Oroszország jogosan feltételezi, hogy a fő ukrán offenzívák Luhanszk és Zaporizzsja környékén zajlanak majd.

Az ország délkeleti részén zajló offenzíva célja a szakértők szerint a Krímhez vezető szárazföldi híd letörése, akik azt sem zárják ki, hogy Ukrajna támadást indít a 2014 óta orosz megszállás alatt álló Krím ellen.

Az orosz–ukrán háborút az Index is folyamatosan követi, keddi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Ignacio Marin / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok