Index Vakbarát Hírportál

A finn külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter a NATO-csatlakozásról

2023. március 21., kedd 09:36

Jövő héten Magyarország is szavaz a finnek NATO-csatlakozásának ratifikációjáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint. Szijjártó Péter ma finn kollégájával tanácskozott, amiről a közösségimédia-oldalán számolt be.

Sauli Niinistö finn elnök vasárnap közölte, hogy hazája jó eséllyel Svédország nélkül fog csatlakozni a NATO-hoz. Úgy tűnik, hogy mind Törökország, mind Magyarország a finnek csatlakozását támogatná csak.

Korábban mi is megírtuk, Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Ankarában bejelentette, hogy Törökország hozzájárul Finnország NATO-csatlakozásához. 

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője már közölte: a nagyobbik kormánypárt frakciója támogatja Finnország NATO-csatlakozását, erről március 27-én lesz parlamenti szavazás, Svédországról viszont nem döntöttek.

Hétfőn Szijjártó Péter tett közzé egy bejegyzést a Facebook-oldalán, miszerint a jövő héten ratifikálhatja a magyar Országgyűlés Finnország NATO-csatlakozását.

Pekka Haavisto finn külügyminiszter kollégát ma biztosítottam arról, hogy az Országgyűlés jövő hétfőn szavaz Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációjáról. Egy védelmi szövetséghez való tartozás feltételezi a kölcsönös tiszteletet, s reméljük, hogy ez adott lesz a jövőben

– olvasható a bejegyzésben.

Arról, hogy miért is fontos kérdés a finnek és a svédek NATO-csatlakozása, itt írtunk bővebben korábban.

Rovatok