Index Vakbarát Hírportál

Megfulladt a megbilincselt pszichiátriai beteg, akit nyolcan tepertek le

2023. március 22., szerda 10:14

Virginia állami ügyészsége nyilvánosságra hozta a videófelvételt, amelyen látható, ahogy egy pszichiátriai kórházban meghalt egy beteg az őrizetbe vételekor. A videón az utolsó pillanatai láthatók, mielőtt megfullad.

A felvételen látható, hogy Irvo Otienót március 6-án a kórházi személyzet és a rendőrök a földhöz szorították, miközben egy börtönből a pszichiátriai intézménybe szállították. Hét seriffhelyettest és három egészségügyi dolgozót vádolnak másodfokú gyilkossággal a férfi halála miatt.

Az esküdtszék kedden emelt vádat az ügyben, összesen tíz emberrel szemben. Az ügyész, Ann Cabell Baskervill kedden nyilvánosságra hozta az esetről készült videót is, amelyet a biztonsági kamerák rögzítettek – közölte a BBC.

Otienót eredetileg március 3-án tartóztatták le egy lehetséges betörés gyanúsítottjaként – áll a rendőrség sajtóközleményében.

EZt követően a férfi Sürgősségi őrizetbe vételét rendelték el, amelyet akkor alkalmaznak, ha feltételezhető, hogy egy személy mentális betegsége miatt kárt tehet magában vagy másokban.

A felvételen látható, hogy a 28 éves Otienót, aki négyéves korában vándorolt ki az Egyesült Államokba Kenyából, több seriffhelyettes bilincsben és lábbilincsben vonszolja be egy kórházi felvételi szobába, miközben az egészségügyi személyzet követi.

Majd a seriffek lefogták Otienót, amit az egészségügyi személyzet néz, végül néhányan a seriffek segítségére sietnek. Egy ponton legalább nyolc ember látható Otienón, egyesek a lábát, mások a felsőtestét szorítják.

Később a videón 10 seriffhelyettes és egészségügyi személyzet látható, amint a földön fekvő, póló nélküli Otienót – aki még mindig bilincsben és lábperecben van – lefogják.

Az is látható, hogy 11 percig tartották lent. A helyettesek és az egészségügyi személyzet ezután visszavonult, miközben Otieno mozdulatlanul feküdt. A szobában lévő egészségügyi személyzet ezt követően megpróbálta őt újraéleszteni.

A kórházi személyzet által leadott segélyhívás hangfelvételét is közzétették, amelyen hallható, hogy a kórházi személyzet egyik tagja azt mondja, hogy Otienót újraélesztik, és hogy „nagyon agresszív”. 

A diszpécser pedig ezután pontosítást kér: „Elnézést, a beteg agresszív vagy nem lélegzik?”

Az ügyészek szerint az előzetes boncolás azt mutatta, hogy Otieno halálát fulladás okozta. A személyzet hét tagját igazgatási szabadságra küldték, amíg a vizsgálat tart. Kettejüket óvadék ellenében szabadon engedték, míg a többiek továbbra is őrizetben maradnak.

A három kórházi dolgozót a börtönbe szállították – közölték az ügyészek –, ahol óvadék nélkül tartják őket fogva.

Rovatok