Index Vakbarát Hírportál

Macron bejelentése olajat önthet a tűzre, súlyosbodhatnak az utcai forrongások

2023. március 22., szerda 17:17

Emmanuel Macron francia államfő szerdán arról beszélt, hogy a vitatott nyugdíjreformnak az év vége előtt hatályba kell lépnie, mert az elengedhetetlen az ország érdekében.

„Ez a reform szükséges, nekem se okoz örömöt, nem szerettem volna bevezetni (…) de nincs 36 megoldás a nyugdíjrendszer megmentésére” – jelentette ki a köztársasági elnök a TF1 kereskedelmi és a France2 közszolgálati televíziónak adott közös élő interjúban.

„Én nem akarom magam újraválasztatni, a rövid távú felmérések és az ország általános érdeke közül én az ország általános érdekét választom” – hangsúlyozta Emmanuel Macron.

Ha ehhez most a népszerűtlenséget is vállalnom kell, hát azt is vállalom

– idézte az MTI a politikust.

Az államfő megerősítette, hogy Élisabeth Borne miniszterelnök továbbra is a bizalmát élvezni. Ugyanakkor a kormánytöbbség parlamenti szélesítésére kérte a kormányfőt.

A rendőrök már könnygázt is bevetettek a tüntetők ellen

Mint ismert, a francia kormány a nyugdíjreformmal a jelenlegi 62 évről 2030-ig fokozatosan emelné 64 évre a nyugdíjkorhatárt, és ezzel párhuzamosan a csaknem kétmillió kisnyugdíjas számára 1200 euróra (478 ezer forintra) emelné a minimumnyugdíj havi összegét, s azt hosszú távon a minimálbér 80 százalékában állapítaná meg.

A javaslat értelmében a teljes összegű öregségi nyugdíj 2027-től 43 év szolgálati év után járna. 

„A reform célja, hogy a nyugdíjrendszer egyensúlyba kerüljön 2030-ig, utána újabb változtatásokra lehet szükség” – mondta korábban Élisabeth Borne miniszterelnök.

Hétfő este incidensekkel kísért spontán tiltakozások robbantak ki több francia nagyvárosban, miután a Nemzetgyűlés nem szavazta meg a kormány megbuktatását célzó két bizalmatlansági indítványt, amelyeket a nyugdíjreform parlamenti szavazás nélküli elfogadását követően terjesztett be az ellenzék.

A francia hírtelevíziók helyszíni tudósításai szerint a tiltakozók bérelhető elektromos rollereket és kerékpárokat borogattak, kukákat gyújtottak fel, és macska-egér harcot játszottak a helyszínre érkező rendőrökkel, akik számos alkalommal könnygázt vetettek be.

Macron mostani bejelentése után további zavargások törhetnek ki országszerte, a friss fejleményeket az Index nyomot követi, és beszámol róluk.

(Borítókép: Emmanuel Macron 2023. március 22-én a párizsi Élysée-palotából adott tévéinterjúban. Fotó: Ludovic Marin / AFP)

Rovatok