Index Vakbarát Hírportál

A szakadár utáni hajtóvadászat 27 millió embert fosztott meg az internettől

2023. március 22., szerda 20:08

A Pakisztánnal határos észak-indiai Pandzsáb gazdasági életét megbénította az internet lekapcsolása. A hatóságok egy szakadár szikh prédikátor után indítottak hajtóvadászatot, és az esetleges zavargások kitörését próbálják meghiúsítani.

Több mint 27 millió ember maradt internet nélkül a múlt szombat óta. A kormány előzetes bejelentés nélkül állította le a szolgáltatást, részlegesen pedig Pandzsáb négy térségében a mobilok használatát is.

A rendőrség a múlt szombaton adott ki körözést Amritpal Singh Sandh Sandhu ellen, akit a hivatalos indoklás szerint közösségi harmónia megbontásával vádolnak.

Mint kiderült azonban, ő a szeparatista Kalisztán mozgalom népszerű vezetője, aki a szikh vallás követői számára önálló államot szándékozik létrehozni – emlékeztet a CNN.

Az álhírek terjedését akadályozzák – a szintén hivatalos magyarázat szerint ezért kapcsolták le az internetet, és korlátozták a mobilszolgáltatást. A leállás azonban megbénította az üzletmenetet, a vállalkozásokat, sőt az oktatást is. A kártyák használata és a digitális fizetés napok óta szünetel.

Az eredetileg hétfőig elrendelt leállást folyamatosan hosszabbítják. A legújabb határidő március 23.

Az első meghosszabbításra azt követően került sor, hogy Singh támogatói hívei megrohamozták India San Franciscó-i konzulátusát.

Consulate General of India in San Francisco damaged by protesters, workers attacked, police say https://t.co/KNQkiCvVAe

— Ashok Swain (@ashoswai) March 21, 2023

Hasonló rendbontásról érkeztek hírek a világ más részeiből is, a többi között Ausztráliából és Londonból.

Az eddig ismeretlen prédikátor

Indiában Sandhu több mint 100 követőjét vették őrizetbe, neki azonban egyelőre bottal üthetik a nyomát. A rendőrség szombaton majdnem őrizetbe vette, amikor feltartóztatták az autóját, de Sandhu elmenekült a kialakult közelharcban.

The Brezza car, in which Amritpal Singh fled, has been recovered by the Police. He was helped by four people: Punjab IGP Sukhchain Singh Gill pic.twitter.com/iB5zG1Ab7U

— ANI (@ANI) March 21, 2023

A prédikátor egészen a közelmúltig ismeretlen volt, most azonban a hatóságok azt állítják, hogy egy ideje népi „milíciát” szervez a függetlenségért folytatott harcra.

A radikális szikh hitszónok alig egy hónapja robbant be a köztudatba, amikor kulcsfontosságú segítőjét, Lovepreet Singh Toofant merészen kiszabadította a rendőrségi őrizetből.

Sandhu egy csapatnyi, a szikhek hagyományos fegyverével, karddal hadonászó követőjével megrohamozta az ajnalai rendőrőrsöt, és Toofan szabadon bocsátását rendelte el.

A rendőrség engedett a követelésének. Utóbb azzal magyarázkodtak: nem vehették célba Sandhut, mert az egyik szikh szent könyvet használta pajzsként. Nyolc éve, 2015-ben épp azért tört ki lázadás Pandzsábban, mert akkor a szikhek szerint egy szintén szent könyvet, a Guru Granth Száhibot becstelenítették meg.

A béke vége?

Amit Shah indiai belügyminiszter riadókészültségbe helyezte a határrendészetet, hogy Sandhu ne szökhessen el az országból. A múlt hónapban a harcias hitszónok azzal fenyegette meg a belügyminisztert, hogy ugyanúgy végzi, mint Indira Gandhi volt miniszterelnök, akit 1984-ben szikh testőrei gyilkoltak meg. A nyolcvanas évek közepétől Pandzsábon erőszak és vérengzés söpört végig. Az egy évtizedes rémuralom alatt a felfegyverkezett szikh szakadárok a szuverén Kalisztán függetlenségét szándékozták kikiáltani.

A mozgalmat végül legyőzték. A hivatalos becslések szerint több mint húszezer áldozata volt a vérengzésnek, jobbára az indiai erők és a lázadók közé szorult civilek. Ezek után a szeparatisták elvesztették támogatásukat a lakosság körében. A kilencvenes éve óta békésnek mondható a helyzet, az összecsapások azonban sosem múló sebeket ejtettek az indiai államon. A harcok fellángolásától tartanak, a félelmet pedig csak fokozza, hogy Pandzsáb India ősellenségével, Pakisztánnal határos.

A helyzet ismerői szerint Pandzsáb állam kormányát és Delhit egyaránt váratlanul érte Sandhu tevékenysége és az a nyilvánvaló támogatás, amelyre néhány elégedetlen szikh körében talált – írta a Guardian.

Magáról Sandhuról nem sokat tudni azon kívül, hogy 30 éves, és a Várisz Pandzsáb De, heveny fordításban a Pandzsáb örökösei elnevezésű mozgalmat irányítja. Azután kezdett aktívan tevékenykedni szülőföldjén, hogy tavaly hazatért Dubajból, majd átvette a szakadárok autóbalesetben elhunyt vezetőjének helyét.

(Borítókép: Amritpal Singh Sandh Sandhu (k) 2023. március 3-án. Fotó: Narinder NANU / AFP)

Rovatok