Index Vakbarát Hírportál

Ebben az országban fogadták el a világ egyik legszigorúbb LMBTQ-ellenes törvényét

2023. március 22., szerda 13:23

Az ugandai parlament új törvényt fogadott el kedden, amelyben vallási okokra hivatkozva súlyosan kriminalizálja az LMBTQ-identitást. Az ország már 2009 óta törvényben is tiltja a homoszexualitást, most azonban szigorúbb büntetést szabott ki az azonos neműek kapcsolatára.

A kelet-afrikai ország törvényhozói előírták, Uganda halálbüntetést és akár 20 év börtönbüntetést is kiszabhat az LMBTQ-emberekre. Ugandában az azonos neműek párkapcsolata már korábban is illegális volt, életfogytiglani börtönbüntetés járt érte.

A törvény nemcsak a homoszexuálisokat bünteti, de a homoszexuális kapcsolatok elősegítését, valamint az erre való buzdítást is tiltja. Most azonban Ugandában még szigorúbb szankciókat szabtak ki, ugyanis

Az a személy, aki homoszexuális cselekményt követ el, halálbüntetéssel sújtható

– olvasható a CNN által ismertetett módosításokban, amelyeket Robina Rwakoojo, a jogi és parlamenti ügyekért felelős elnök terjesztett elő.

A törvényjavaslat szerint a halálbüntetést az úgynevezett súlyos homoszexuális bűntett elkövetésének esetében alkalmazhatják, amely fogalom a beleegyezés nélkül vagy kényszer hatására kialakult szexuális kapcsolatra, a gyermekek vagy szellemi és fizikai fogyatékkal élők elleni szexuális cselekményekre is vonatkozik.

A vallásra hivatkoznak

Asuman Basalirwa ellenzéki törvényhozó úgy nyilatkozott az új, homoszexualitás elleni törvényjavaslatról, hogy annak célja Uganda egyházi kultúrájának védelme, az ugandaiak jogi, vallási és hagyományos családi értékeinek megőrzése.

A törvényjavaslat célja egy átfogó és megerősített jogszabály létrehozása volt a hagyományos családi értékek, sokszínű kultúránk, hitünk védelme érdekében, valamint az azonos nemű személyek közötti szexuális kapcsolatok minden formájának tilalmáért

– mondta Basalirwa.

Uganda 2009-ben került először a címlapokra, amikor egy homoszexualitást tiltó törvényt terjesztett elő, amely halálbüntetést helyezett kilátásba az azonos neműek szexuális kapcsolatáért. 

Az ország törvényhozói 2014-ben is elfogadtak egy ehhez kapcsolódó törvényjavaslatot, de akkor a halálbüntetés helyett életfogytiglani börtönbüntetést írtak elő. Ezt a törvényt akkor megsemmisítették.

Sokan tiltakoznak

Számos helyi politikus tiltakozik a törvény ellen, többek között Fox Odoi-Oywelowo törvényhozó is felszólalt a törvényjavaslat ellen, mondván, hogy az ellentétes a bevett nemzetközi és regionális emberi jogi normákkal, mivel igazságtalanul korlátozza az LMBTQ-emberek alapvető jogait.

A Human Rights Watch (HRW) jogvédő csoport a hónap elején szintén arra figyelmeztetett, hogy a törvény sérti az ugandaiak jogait.

Az új törvényjavaslat rendkívül szélsőséges, hiszen pusztán azért kriminalizálja az embereket, mert önmagukat adják. Továbbá sérti a magánélethez és véleménynyilvánítás szabadságához való jogokat, amelyek már így is veszélyeztetettek Ugandában

– mondta Oryem Nyeko, ugandai kutató egy nyilatkozatban, amelyben felszólította az ország politikusait, hogy hagyjanak fel az LMBTQ-emberek üldözésével.

A minap arról is írtunk, hogy Tanzániában is a melegek kasztrálását követelték nemrég. 

Rovatok