Index Vakbarát Hírportál

Sztrájkok miatt fulladhat botrányba III. Károly első franciaországi látogatása

2023. március 23., csütörtök 15:11

III. Károly király jövő heti, első franciaországi látogatását szabotálhatják a sztrájkoló francia munkások. Károly és Kamilla szombaton érkezik Párizsba négy napra egy királyi körút első állomásán, amely később Németországot is érinti.

Az országot sújtó sztrájkok azt jelenthetik, hogy a munkások szó szerint nem hajlandók a vörös szőnyeget kiteríteni a brit uralkodónak. 

A király hétfő reggel a francia elnökkel, Emmanuel Macronnal közösen vesz részt egy ünnepségen a Diadalívnél, miközben a párizsi sugárutakon a szemétszállítók sztrájkja miatt becslések szerint tízezer tonna szemét halmozódott fel.

Két olyan francia szervezet munkatársai, akik a diplomáciai látogatások során berendezik a köztársaság hivatalos palotáit és a különböző elnöki rezidenciákat a fogadásokhoz, nemrég közölték, hogy Károly és Kamilla látogatása alatt is sztrájkolni fognak. Sophie Binet, a szakszervezet képviselője nyilatkozatában azt írta: „Teljes mértékben tudatában vannak annak, hogy a héten Franciaországban fogadják az angol királyt, és hogy szolgálatainkat igénybe fogják venni.” 

Mi azt mondjuk, ennek semmi köze a protokollhoz, nélkülünk lesz!

– fogalmazott. 

Hétfő este a tervek szerint Emmanuel Macron a Párizs melletti versailles-i kastélyban tart bankettet Károly király és Kamilla királyné számára. Egyes médiumok azonban arról számolnak be, hogy a sztrájkok miatt az utolsó pillanatban kidolgozott vésztervek szerint az eseményt más helyszínre helyezhetik át – közölte az Euronews.

Forrnak az indulatok

Franciaországban forrnak jelenleg az indulatok a nyugdíjreform miatt. Január 19. óta nyolc alkalommal szerveztek a szakszervezetek országos tiltakozó napokat százezrek részvételével a nyugdíjreform visszavonását követelve. Emellett bizalmatlansági indítványt is benyújtottak Emmanuel Macron ellen, amiért a törvényhozást is megkerülve igyekszik keresztülverni a parlamenten, de ez elbukott. 

A bizalmatlansági indítványok elutasítása azt jelenti, hogy a nyugdíjreformot a parlament véglegesen elfogadta, hatálybalépését a köztársasági elnök hirdeti ki. Emmanuel Macron ezt követően arról beszélt, hogy mindenképp véghez kell vinni a tervezett reformot még idén, ami olaj lehet a tűzre.

Az utóbbi napokban többször is írtunk arról, hogy Franciaországban elharapóztak az indulatok a vitatott nyugdíjreform miatt. Volt olyan alkalom is, amikor a tüntetők Emmanuel Macron lefejezéséről szóló szöveget skandáltak, a tüntetések országossá duzzadtak, több helyen a rendőrökkel is összetűzésbe keveredtek a demonstrálók.

(Borítókép: III. Károly király 2023. március 13-án. Fotó: Jordan Pettitt / PA / NorthFoto)

Rovatok