Index Vakbarát Hírportál

Riasztó ütemben terjed egy halálos gombafaj Amerikában

2023. március 23., csütörtök 07:06

Akár halálos fertőzést is okozhat a Candida auris nevű gombafaj, amely egyre ellenállóbb a gombaellenes szerekkel szemben, és riasztó ütemben terjed az Egyesült Államokban. A gyenge immunrendszerűek és a kezelés alatt állók könnyen elkaphatják.

A Candida aurist 2009-ben azonosították Ázsiában, az Egyesült Államokban 2016-ban jelent meg. A fertőzések száma az országban 2020 és 2021 között 95 százalékkal nőtt – számolt be a Sky News.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) kutatói arról számoltak be, hogy a Candida auris vagy C. auris nevű élesztőgomba súlyos betegséget okozhat a legyengült immunrendszerű embereknél.

A potenciálisan halálos gombafaj rendkívül gyorsan terjed és egyre ellenállóbb a gombaellenes szerekkel szemben. Waleed Javaid, a New York-i Mount Sinai Kórház járványügyi szakértője szerint aggasztó a helyzet. 

De nem akarjuk, hogy azok az emberek, akik látták a The Last Of Us-t, azt higgyék, hogy mindannyian meg fogunk halni

– mondta Javaid.

Hozzátette: ez egy olyan fertőzés, amely az egészséges embereknél ritka, azonban a gyenge immunrendszerűek és a kezelés alatt állók könnyen elkaphatják. Tavaly november óta 12 ember fertőződött meg az Egyesült Államokban, közülük négyen meghaltak.

Rovatok