Index Vakbarát Hírportál

Fontos kérdésről döntött a brit parlament

2023. március 23., csütörtök 08:26

A komoly kormánypárti ellenállásnak nem lett eredménye, a londoni alsóház szerdán nagy többséggel elfogadta az észak-írországi protokollt felváltó Windsori Keretegyezményt.

A Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelmet szabályozó megállapodásra 515 képviselő voksolt, 29-en szavaztak ellene, mintegy százan tartózkodtak.

Az egyezményt a kormányzó Konzervatív Párt több prominens tagja is elvetette, köztük két volt miniszterelnök, Boris Johnson és Liz Truss is.

Előzetes bejelentésének megfelelősen testületileg a megállapodás ellen voksolt a legnagyobb britpárti protestáns észak-írországi erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) alsóházi frakciója.

Az Európai Unióval kötött megállapodás alsóházi elfogadása azonban egy pillanatig sem volt kétséges, a konzervatív frakció többsége mellett ugyanis a legnagyobb ellenzéki frakciócsoport, a Munkáspárt és a többi ellenzéki párt is előre bejelentette, hogy támogatja a Windsori Keretegyezményt.

A brexit miatt volt szükség új megállapodásra

Nagy-Britannia és Észak-Írország között azért állt vissza a határellenőrzés, mert a britek kiléptek az Európai Unióból, a nagypénteki egyezmény miatt ugyanis Észak-Írország (az Egyesült Királyság része) és az Ír Köztársaság (az EU tagja) között nem lehetett határzár, miközben a brit kilépés miatt valahol ellenőrizni kellett az árucserét.

Az északír-protokoll ezt az Ír-sziget és Nagy-Britannia közé tette volna, de a britek nem voltak hajlandóak ezt végrehajtani, ezért született éveken át tartó egyeztetés után új megállapodás az unió és Nagy-Britannia közt. Ezt fogadta el szerdán a brit parlament alsóháza.

Rovatok