Index Vakbarát Hírportál

Keményen beleszállt az amerikai nagykövet Szijjártó Péterbe

2023. március 23., csütörtök 08:24

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a Kremlhez hasonlította a magyar kormány működését, szerinte ugyanis Moszkva is így reagál arra, ha más országok megpróbálnak beleavatkozni a belügyeibe.

Szijjártó Péter szerdán Bosznia-Hercegovinában, a Milorad Dodikkal közösen tartott panelbeszélgetésen a Trebinjei Energetikai Fórumon felháborítónak nevezte, hogy az amerikai külügyminisztérium más országok belügyeivel foglalkozik, és mindenfajta egyoldalú értesülésekre hivatkozva jelentést ír külföldi államok emberi jogi és egyéb helyzetéről. 

A külgazdasági és külügyminiszter egy március 20-i, Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere által közzétett Amerika 2022-es emberi jogi országjelentéseire reagált. A jelentés bírálja az igazságszolgáltatás függetlenségét és a sajtószabadságot is Magyarországon.

Emellett külön kitér a magyarországi korrupcióra is. Mint írják, az állam meghatározott gazdasági szereplőknek biztosít kiváltságokat. A jelentésben az áll, hogy a kormány ugyan korábban tett néhány tétova lépést arra, hogy a korrupt tisztségviselők tevékenységét azonosítsák, kivizsgálják, a valóban korruptakat pedig bíróság elé is állítsák, azonban azokban az ügyekben, ahol magas szintű politikussal kapcsolatban merült fel a korrupció gyanúja, az ellene való fellépés is korlátozott volt – olvasható a hvg.hu cikkében.

Szijjártó kijelentésére David Pressman budapesti amerikai nagykövet reagált Twitteren:

A Kreml is évekig szidalmazta az Egyesült Államokat és az európai kormányokat, amiért az emberi jogok megsértésével vádolták őket. Moszkva elutasít minden olyan kísérletet, amely a belügyeibe avatkozik bele

– írta a nagykövet, aki szerint Szijjártó Péter szavai „ismerősen csengenek”.

Rovatok