Index Vakbarát Hírportál

Megvan az első amerikai állam, ahol korlátozzák a tinédzserek hozzáférését a közösségi médiához

2023. március 24., péntek 07:11

Utah lesz az első amerikai állam, ahol korlátozni fogják a jövőben a tizenéves fiatalok hozzáférését a közösségi média különböző tartalmaihoz. Az intézkedést a gyerekek mentális egészségére gyakorolt hatásával indokolták.

Az Egyesült Államokban elsőként Utahban korlátozzák a tizenévesek hozzáférését a közösségi médiához – írta pénteken a BBC online kiadása az MTI híradása szerint.

Utah kormányzója két átfogó intézkedést írta alá, hogy „megóvja az államban élő fiatalokat”. A jogszabályok arra kötelezik a platformok tulajdonosait, hogy adjanak teljes hozzáférést a szülőknek gyerekeik közösségimédia-beli fiókjaihoz, vagyis bejegyzéseikhez és privát üzeneteikhez is.

Az intézkedéseket a közösségi médiának a gyerekek mentális egészségére gyakorolt hatásai miatti aggodalmak indokolják.

A helyi idő szerint csütörtökön aláírt intézkedések értelmében a szülők vagy gondviselők hozzájárulására van szükség, mielőtt a gyerek olyan alkalmazásokon hozna létre fiókot, mint az Instagram, a Facebook vagy a TikTok. Emellett 22.30 és 6.30 között blokkolják a gyerekek hozzáférését, ezt azonban a szülő módosíthatja.

Az intézkedések alapján a közösségimédia-cégek nem gyűjthetik a gyerekek adatait és nem célozhatják reklámmal őket.

A két jogszabály jövő március elsején lép életbe.

Hasonló intézkedéseket fontolgat négy másik republikánus vezetésű amerikai állam, így többek között Arkansas, Texas, Ohio és Louisiana, ezenkívül a demokrata irányítású New Jersey is.

Rovatok