Index Vakbarát Hírportál

Nem is Moszkva ellen szólt az Északi Áramlat felrobbantása?

2023. március 24., péntek 18:07

Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró szerint a Fehér Ház a CIA-vel, az amerikai, valamint a német sajtóval karöltve próbálta meg eltussolni azt a szerinte nyilvánvaló tényt, hogy az Egyesült Államok robbantotta fel az Északi Áramlat gázvezetéket. Hersh szerint az ügyben egyetlen dolog miatt nem történt előrelépés: mert Joe Biden elnök tudja a választ.

Néhány hét telt el azóta, hogy Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró névtelen hírszerzési forrásokra hivatkozva arról írt, hogy az amerikai haditengerészet búvárai a Baltops hadgyakorlat leple alatt tavaly júniusban robbanószerkezeteket helyeztek el az Északi Áramlat 2 gázvezeték alatt.

Joe Biden adhatott rá engedélyt

Cikkében azt állította, a műveletről szóló döntést személyesen Joe Biden amerikai elnök hozta meg, miután kilenc hónapon át tárgyalt a nemzetbiztonsággal foglalkozó kormányzati tisztviselőkkel, többek között Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval, Antony Blinken külügyminiszterrel, valamint Victoria Nuland politikai ügyekért felelős államtitkárral.

Az újságíró szerint az amerikai haditengerészet azt javasolta, hogy tengeralattjáróval robbantsák fel a gázvezetéket, az amerikai légierő pedig azt fontolgatta, hogy repülőgépről, egy távdetonátorral ellátott bombát dobjanak le. Hersh szerint a fő kérdés nem az volt, hogy végrehajtsák-e a műveletet, hanem hogy hogyan lehet úgy kivitelezni, hogy ne maradjon nyoma.

Újabb cikket írt róla

Hersh újabb írást jelentetett meg The Cover-up (Az eltussolás) címmel, amelyben kiemeli, hogy amíg a német és a nyugat-európai sajtó kiemelten foglalkozott az értesülésével, addig az amerikai elhallgatta azt, a Fehér Ház és a CIA pedig továbbra is tagad.

Két héttel ezelőtt, Olaf Scholz német kancellár washingtoni látogatását követően az amerikai és a német hírszerző ügynökségek megpróbálták még jobban elhomályosítani a történteket, azzal, hogy a The New York Timest és a Die Zeit német hetilapot hamis fedőtörténetekkel látták el, hogy megcáfolják azt a jelentést, miszerint Biden és amerikai ügynökök felelősek a csővezetékek megsemmisítéséért

– írta Hersh a cikkében. 

Mint arra felhívja a figyelmet, a Fehér Ház és a CIA sajtósai következetesen tagadták, hogy az Egyesült Államok felelős lenne a csővezetékek felrobbantásáért, és ezek a formális tagadások bőven elegendők voltak a Fehér Ház sajtósainak.

Nincs bizonyíték arra, hogy bármelyik oda beosztott újságíró megkérdezte volna a Fehér Ház sajtótitkárát, hogy Biden megtette-e azt, amit minden komoly vezető megtenne: hivatalosan »megbízta« az amerikai hírszerzést, hogy minden eszközzel mélyreható vizsgálatot folytasson, és derítse ki, ki is követte el a balti-tengeri akciót. A hírszerző közösségen belüli forrás szerint az elnök ezt nem tette meg, és nem is fogja megtenni. Miért nem teszi? Mert tudja a választ

– vélekedik a Pulitzer-díjas újságíró.

Amerika az ukrán szimpatizánsokra kenné a dolgot

Az oknyomozó újságíró arra a The New York Times-cikkre utal, amelyben az amerikai hírszerzés adataira hivatkozva arról ír a lap, hogy egy Ukrajnával szimpatizáló csoport robbanthatta fel az Északi Áramlat gázvezetéket.

A hírre Kijev és Moszkva is reagált, elutasítva a jelentést. Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó úgy fogalmazott, élvezi az efféle „csodálatos összeesküvés-elméleteket”, de az ukrán államnak nincs köze a művelethez, és arról sem tudnak semmit, hogy kik lehettek az elkövetők. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője „a hírek manipulálására irányuló összehangolt kísérletként” utasította el a jelentést.

Rovatok