Index Vakbarát Hírportál

Elfogadták a kormányfő felfüggesztését akadályozó törvényt Izraelben

2023. március 24., péntek 10:30

Az izraeli parlament, a Kneszet elfogadta a miniszterelnök hivatalviselésre alkalmatlannak ítélését, valamint felfüggesztését akadályozó törvényt. A döntés után több tízezren tüntettek az utcákon Tel-Avivban és más izraeli városokban. Benjámín Netanjáhú elutazott az Egyesült Királyságba, de előtte ígéretet tett arra, hogy a törvény támogatói és bírálói számára egyaránt elfogadható megoldást talál.

Az izraeli jogrendszer átalakításának első törvényét a 120 tagú képviselőházban 61 honatya, az alaptörvény elfogadásához szükséges minimális többség támogatta.

A törvény célja, hogy megvédje a hivatali felfüggesztéstől a miniszterelnököt. A törvény szerint ezentúl csak abban az esetben függeszthetik fel a kormányfőt, ha ő maga bejelenti, hogy fizikai vagy szellemi okokból nem képes ellátni hivatalát.

Emellett akkor is elvehetik tőle a kormányfői széket, ha a kormánytagok 75 százaléka felfüggesztését kéri, a kérelmet szavazásra bocsátják a Kneszetben, és ott legalább 85 képviselő támogatja az indítványt. 

A Kneszet jogtanácsa engedélyezte a jelenlegi miniszterelnöknek, Benjámín Netanjáhúnak is a szavazást, nem akadályozta meg összeférhetetlenségre hivatkozva voksolását.

A Kneszet plénumát rendhagyó módon összehívták csütörtökön, és a jövő hét minden napján is így járnak el, hogy még pészach, a zsidó húsvét előtt megszavaztassák a legfelsőbb bíróság összetételét megváltoztató törvényt.

Az izraeli ellenzék csütörtökön országszerte tömegtüntetéseket szervezett, többek közt az utakat is lezárták.

A jogrend átalakítása ellen csütörtökön Tel-Avivban felvonulást rendeztek a diákok és az IT-szektor képviselői, tüntettek a Likud képviselőinek otthonai előtt, és külön felvonultak a nőmozgalmak is.

Több tízezren vonultak az utcákra. Jeruzsálem óvárosában egy nagy izraeli zászlót és a függetlenség kikiáltását hirdető transzparenst is kiterítettek egy óriási falra.

A rendőrség vízágyúval és lovas rendőrökkel oszlatta fel a tömeget egy forgalmas tel-avivi autópályán, és közölte, hogy több tucat embert tartóztattak le országszerte a nyilvánosság zavarása miatt – írja a BBC.

A közösségi oldalakon több fotó is megjelent egy orvosról, aki véresen fekszik a földön, miután elütötte egy autó. A szervezők később azt mondták, hogy csak baleset történt. Az orvos a tiltakozás egyik vezéralakja volt.

A kritikusok és a tiltakozók szerint az új törvény a hivatalban lévő kormányfő, Benjámín Netanjáhú érdekeit szolgálja, akit korrupcióval vádolnak.

Az eluralkodó politikai zűrzavar közepette Netanjáhú csütörtökön az Egyesült Királyságba utazott, ahol pénteken találkozik Rishi Sunak brit miniszterelnökkel.

Nyugalom és a reformok

Netanjáhú elutazása előtt megígérte, hogy mindent megtesz a helyzet megoldása és a nyugodt körülmények megteremtése érdekében. Azt mondta, a törvény támogatói és bírálói számára egyaránt elfogadható megoldást talál.

Az izraeli miniszterelnök a szavát adta, hogy folytatja a reformokat, beleértve azt a törvénytervezetet is, amely a kormánynak teljes ellenőrzést biztosít a bírákat kinevező bizottság felett. Hozzátette, hogy szerinte a javaslatot a jövő héten elfogadja a Kneszet.

Nem engedhetjük meg, hogy bármilyen vita veszélybe sodorja kollektív jövőnket

– fogalmazott Benjámín Netanjáhú.

Az ellenzék szerint sérült a demokrácia a törvény lefogadásával

Jaír Lapid ellenzéki politikus és volt miniszterelnök „hazugságnak” minősítette Netanjáhú ígéreteit.

„A kormányfő arra tesz kísérletet, hogy antidemokratikus országgá változtasson bennünket. Ezt meg kell akadályozni! Hallgassa meg a hűséges hazafiak százezreit, akik az utcára vonultak!” – követelte Lapid.

Benny Gantz volt védelmi miniszter a Twitteren azt írta, hogy szerinte a Kneszetben sokan ellenzik a változtatásokat.

„Minden kétséget kizáróan világos, hogy ez a törvény súlyosan károsítja a demokráciát és az izraeli társadalmat. Ez a kísérlet Izrael biztonságának közvetlen megsértését eredményezi és a nemzeti felelősség hiányát mutatja” – fogalmazott a korábbi tárcavezető.

Rovatok