Index Vakbarát Hírportál

Georgiában áll a bál, négy képviselőt kirúgtak a parlamentből

2023. március 24., péntek 14:46

Megfosztott mandátumától négy képviselőt a georgiai parlament pénteken, amiért nem szavazták meg a külföldi ügynökökről szóló – később egyébként visszavont – törvényt.

Mind a négy törvényhozó – Irakli Kovzanadze, Georgi Helasvili, Vladimir Csacsibaja és Nino Jobasvili – a kormányzó Georgiai Álom párt képviselője. Rajtuk kívül David Szergeenko volt egészségügy-miniszter, parlamenti alelnök szintén nem szavazta meg a törvényjavaslatot. Sajtóértesülések szerint ő önként távozik a parlamentből.

Az MTI beszámolója szerint Irakli Kobahidze, a kormánypárt elnöke közölte, hogy a távozó képviselők helyét a párt 2020. évi választási listáján szereplő jelöltek veszik át.  

A külföldi ügynökökről szóló törvényt március 7-én fogadta el első olvasatban a georgiai parlament. Tbilisziben március 7-én és 8-án tömegtüntetéseken tiltakoztak a törvényjavaslat ellen, amely szerint minden, a működési költsége több mint 20 százalékát külföldről szerző szervezetnek „külföldi ügynökként” kell regisztráltatnia magát, ellenkező esetben súlyos bírsággal sújtják őket.

Bírálói szerint 

AZ ÚJ JOGSZABÁLY A 2012-BEN ELFOGADOTT OROSZ TÖRVÉNYRE EMLÉKEZTET, AMELYET AZÓTA IS A MÁSKÉNT GONDOLKODÓK ELLEN ALKALMAZNAK.

A tiltakozó megmozdulásokon a rendvédelmi erők könnygázt, vízágyút is bevetettek, és 130 embert őrizetbe vettek. Március 9-én a kormánypárt visszavonta a törvényjavaslatot, március 10-én pedig a képviselők a parlamenti szavazáson is elvetették azt.

Rovatok