Index Vakbarát Hírportál

Daniel Freund: Magyarország így nem jut uniós pénzekhez

2023. március 24., péntek 17:48

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója csütörtökön közösségi oldalán magyarázta el a svédeknek, „mi a problémájuk a magyar parlamenti képviselőknek”, amiért nem ratifikálják az északi ország NATO-csatlakozását. A csatározásba Daniel Freund német EP-képviselő is beszállt, jelezve, hogy „Svédország zsarolásával Magyarország nem fog uniós forrásokhoz jutni”.

Csütörtökön megkezdődött az európai állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács találkozója, ahol a svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson nem sokkal a kezdés előtt közölte, számonkéri Orbán Viktort amiatt, hogy továbbra is késik Svédország NATO-csatlakozásának jóváhagyása a magyar parlamentben.

Ezzel kapcsolatban Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója meglehetősen kemény üzenetet tett közzé közösségi oldalán. Bejegyzésében úgy fogalmaz, segít megérteni néhány példával, hogy „mi a bajuk a magyar parlamenti képviselőknek” Svédország NATO-csatlakozási kérelmével.

Három korábbi nyilatkozatot emelt ki, amelyek a svéd kormánytagoktól származnak:  2021. március 3., Ulf Kristersson,  2021. június 30., Jessika Roswall,  2022. május 10., Johan Pehrson megszólalásait, amelyben a magyar kormányt bírálták.

Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő Twitteren osztotta meg gondolatait Orbán Balázs posztjáról.

Svédország zsarolásával nem fognak uniós forrásokhoz jutni. Csak akkor kapnak teljes hozzáférést az uniós forrásokhoz, ha véget vetnek a korrupciónak és a demokrácia lerombolásának

– vélekedik Daniel Freund.

(Borítókép: Daniel Freund 2022. november 17-én. Fotó:  Stephanie Lecocq / EPA / MTI)

Rovatok