Index Vakbarát Hírportál

A magyar kormány megharagudott az Orbán Viktort levegőnek néző Fehér Házra

2023. március 25., szombat 13:40

Magyarország és Törökország ezúttal sem kapott meghívót az Egyesült Államok által szervezett nemzetközi csúcstalálkozóra. Az amerikai nagykövetség elárulta, Washington miért nem küldött invitációt az említett két országnak.

Az amerikai szervezők 121 ország vezetőit várják a március 28–30. közötti, személyes és virtuális eseményeket is magában foglaló tanácskozásra. A megbeszéléseken többek között a tekintélyuralmi rendszerek elleni küzdelem, a korrupció elleni harc és az emberi jogok támogatása is beszédtéma lesz.

A Foreign Policy külpolitikai lap csütörtökön úgy értesült, hogy két NATO-szövetségest nem hívtak meg a demokráciacsúcsra, kihagyásuk az ügyre rálátó források szerint „a törökországi és magyarországi demokrácia leépítésével kapcsolatos növekvő amerikai fenntartásokat tükrözi”.

Kihúzta a gyufát Washington

A Népszava ezzel összefüggésben kérdéseket küldött az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének, amely megerősítette, hogy a Fehér Ház nem hívta meg Magyarország kormányát a március végén tartandó demokrácia-csúcstalálkozóra.

Az eseményen részt vevő 121 külföldi partnert a kormányuknak a demokratikus elvek előmozdítása melletti elkötelezettsége alapján hívták meg. Magyarország kormánya aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nem kapott meghívást a csúcstalálkozóra

– közölte a lappal a nagykövetség szóvivője, aki további információért Orbán Viktor kabinetjéhez irányította az újságírókat.

A mostani csúcstalálkozó eseményeit az Egyesült Államok mellett Costa Ricán, Dél-Koreában, Hollandiában és Zambiában tartják meg. Néhány eseményen Joe Biden amerikai elnök részvételére is számítani lehet, írja a Népszava.

Washington 2021. december 9–10-én szervezett hasonló jellegű csúcstalálkozót 110 ország részvételével. Budapest akkor sem kapott meghívót, a hírre reagálva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, hogy Magyarország nem szorul rá arra, hogy bárki ilyen „érettségivizsga-jelleggel bírálgassa el” a magyar demokrácia állapotát.

Rovatok