Index Vakbarát Hírportál

Több ezer hektáron pusztított az év első nagy erdőtüze Spanyolországban

2023. március 25., szombat 15:06

Spanyolországban az év első nagyobb erdőtüze pénteken több mint 3 ezer hektárnyi erdőt pusztított el, és 1500 lakost kényszerített arra, hogy elhagyja otthonát – közölték a hatóságok. Később pontosítottak az illetékesek, a friss hírek szerint 4000 hektáron (más források szerint 5000 hektáron) tomboltak a lángok.

A szokatlanul száraz tél az európai kontinens déli részén csökkentette a talaj nedvességtartalmát, és az Európai Bizottság (EB) statisztikái szerint félő, hogy megismétlődik a 2022-es év, amikor 785 000 hektárnyi terület vált a lángok martalékává Európában, ami több mint kétszerese az elmúlt 16 év éves átlagának.

Spain's first major wildfire of the year destroyed 3,000 hectares of forest. Firefighters using 18 planes and helicopters worked throughout the night and on Friday to tackle the blaze near the village of Villanueva de Viver, in the Valencia region https://t.co/V8SHpS3RI8 pic.twitter.com/VWvjXkMyJD

— Reuters (@Reuters) March 25, 2023

„Ezek a tüzek, amelyeket látunk, különösen az évnek ebben a korai szakaszában, ismét bizonyítékai annak az éghajlati vészhelyzetnek, amelyet az emberiség átél, és amely különösen az olyan országokat érinti, és pusztít, mint a miénk” – mondta Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök egy brüsszeli sajtótájékoztatón.

Sebezhetővé váltak az európai országok

Több repülőgép és helikopter, valamint több mint 500 tűzoltó dolgozott a Villanueva de Viver falu közelében keletkezett lángok eloltásán. A mentőszolgálatok nyolc települést evakuáltak – jelentette Gabriela Bravo, a régió belügyi vezetője.

Az időjárás a szokásosnál szárazabb és melegebb lesz idén tavasszal Spanyolország északkeleti mediterrán partvidékén, ami növeli az erdőtüzek kockázatát – közölte az AEMET meteorológiai ügynökség a múlt héten a Reuters hírügynökséggel.

Spain: The wildfire in Villanueva de Viver has grown to 5,000 acres in 24 hours. This fire has seen rapid growth. This is a sobering realization as Spain’s wildfire season has just started. #wildfire #fire #spain #españa #villanueva pic.twitter.com/1H7bjvOLUW

— TheHotshotWakeUp.Substack.com (@HotshotWake) March 24, 2023

Teresa Ribera környezetvédelmi miniszter szerint az „évszakon kívüli tüzek” egyre gyakoribbá válnak. „A nyár egyre hosszabbodik, korábban érkezik, és sajnos csökken a víz és a talaj nedvességtartalma, ami sokkal sebezhetőbbé tesz bennünket” – tette hozzá.

Az Európai Bizottság e havi jelentése szerint a tél során kevés eső esett, és a szokásosnál melegebb volt a hőmérséklet, ezért Dél-Spanyolországra, Franciaországra, Írországra, Nagy-Britanniára, Észak-Olaszországra, Görögországra és Kelet-Európa egyes részeire aszályriadót rendeltek el.

Az eső hiánya és a talaj nedvességének csökkenése elősegíti az erdőtüzek terjedését, ha hőhullámok lesznek – mondta Hrisztosz Zerefosz, az athéni tudományos akadémia légköri fizikusa.

A bizottság jelentése figyelmeztetett, hogy az alacsony vízszint olyan stratégiai ágazatokat érinthet, mint a mezőgazdaság, a vízenergia és az energiatermelés.

Rovatok