Index Vakbarát Hírportál

Sokkal nyomósabb oka van Putyinnak az ukrajnai háború folytatására, mint azt eddig gondoltuk

2023. március 25., szombat 06:24

A háború jelenlegi állása szerint szinte megjósolhatatlan, mikor érhet véget a konfliktus, ugyanis mindkét fél érdeke azt diktálja, hogy ne adja meg magát. Ukrajnának nincs más választása, ha életben akar maradni, Vlagyimir Putyin pedig jó eséllyel addig biztosan meg tudja őrizni elnöki pozícióját, amíg a háború tart. A háború elvesztése végzetes lehet az orosz vezető számára.

Több mint egy évvel Oroszország ukrajnai inváziója után szembe kell néznünk a zord valósággal: a háború nem ér véget egyhamar. A keleti Bahmut városában és környékén, valamint a Donbász más részein folyó heves harcok ellenére a frontvonalak érdemben hónapok óta nem változtak.

Úgy tűnik, Oroszország várva várt offenzívája folyamatban van, de Moszkvának nincsenek megfelelő képességei ahhoz, hogy jelentős előnyre tegyen szert. Ukrajna is tavaszi offenzívára készül, de az ország emberi és anyagi veszteségei korlátozhatják a sikert. Továbbá az látható, hogy sem Vlagyimir Putyin orosz, sem Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem érdeklődik a tárgyalások iránt. Tekintettel a látszólagos zsákutcára, az a kérdés, hogy meddig választja a két vezető a harcot.

Ukrajnának nincs más választása

Az ok, amiért Zelenszkij és országa folytatja a harcot, egyértelmű: ha nem teszik, Ukrajna jelenlegi formájában megszűnik létezni. Ezt az esetet a nyugati vezetők többször is hangoztatták. Anthony Blinken amerikai külügyminiszter korábban úgy fogalmazott,

ha Oroszország befejezi a harcokat, akkor a háború véget ér, ha Ukrajna fejezi be, akkor nekik van végük.

Még ha tárgyalóasztalhoz is ülnének a felek, és Zelenszkijék beleegyeznek abba, hogy az eddig elcsatolt ukrán területek orosz kézen maradnak, semmi sem garantálja Ukrajnának azt, hogy Putyin nem indít újabb támadást – véli a Foreign Affairs cikke.

Mi motiválja Putyint?

Mint megjegyzik, Putyin számításai kevésbé egyértelműek. Továbbra is elkötelezett amellett, hogy Ukrajna Oroszország része, ahogyan ezt februárban, az orosz parlament előtt tartott beszédében is hangsúlyozta. Tovább növeli a tétet Putyin nézete, hogy a háború az Oroszország és a Nyugat közötti nagyobb konfrontáció része.

Még akkor is, amikor az orosz hadsereg küzd azért, hogy előnyöket szerezzen a csatatéren, biztos abban, hogy a Nyugat előbb-utóbb belefárad Ukrajna támogatásába, vagy hogy az Egyesült Államokban és Európában bekövetkezett politikai változások miatt kevesebb lesz Kijev katonai támogatása.

Az is elképzelhető azonban, hogy a növekvő otthoni és harctéri kihívásokkal szembesülve Putyin a konfliktusból való kiutat keresi, ugyanis az orosz áldozatok száma közelít a 200 ezerhez. A Nemzetközi Valutaalap szerint sok orosz életszínvonala csökken, és az orosz gazdaság a tavalyi 2,2 százalékos visszaesés után idén várhatóan csak 0,3 százalékkal bővül. Oroszország nagyhatalmi státusza tovább romlik, különösen, mivel az ország továbbra is el van vágva a külföldi technológiáktól és befektetésektől, így kénytelen még inkább függővé válni Pekingtől.

Az érdekek gyakran nem egyeznek

A vezetők és az emberek motivációja azonban gyakran eltér egymástól. Putyin valószínűleg folytatja a háborút Ukrajnában – nem azért, mert ez Oroszország érdeke, hanem mert ez az ő személyes érdeke. A harc folytatásának egy alapvető okból van értelme Putyin számára: 

a háborús autokraták ritkán veszítik el a hatalmukat.

A háború elzárja az utat az ország polgárai, katonái és biztonsági erői elől, hogy megkérdőjelezzék a vezetésüket. Ugyanez nem igaz azokra a diktátorokra, akik elveszítik a háborút; esetükben megnő a kockázata, hogy elveszítsék hatalmi státuszukat – ez pedig Putyin számára végzetes lehet.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2023. március 20-án. Fotó: Contributor / Getty Images)

Rovatok