Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: az Egyesült Államok Donald Trump alatt élte fénykorát

2023. március 25., szombat 21:58

Szijjártó Péter interjút adott az amerikai Associated Press (AP) hírügynökségnek, és kifejtette véleményét Finnország és Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban, valamint szót ejtett arról is, hogy miért volt Donald Trump az egyik legsikeresebb amerikai elnök.

Az AP szerint a külügyminiszter szinte akcentus nélküli angolsággal magyarázta, hogy Magyarországnak „egyértelműen jobboldali, kereszténydemokrata, konzervatív, hazafias kormánya van”. Szijjártó Péter azt mondta az interjúban:

a Nyugat folyamatos kritikája készteti arra Magyarország jobboldali kormányát, hogy gyakorlati kérdésekben ne nyújtson támogatást a NATO-nak.

Mint mondta, a magyar parlament azért nem szavazott arról, hogy Finnország és Svédország csatlakozhat-e a NATO-hoz, mert a magyar törvényhozóknak elegük van abból, hogy ezek az országok kritizálják a magyar belügyeket. Úgy véli, komoly aggodalmak merültek fel Finnországgal és Svédországgal kapcsolatban, mivel a két ország politikai elitje tiszteletlenül viselkedett Magyarországgal.

Tudják, amikor finn és svéd politikusok megkérdőjelezik politikai rendszerünk demokratikus jellegét, az valóban elfogadhatatlan

– mondta Szijjártó Péter az AP-nek. 

Az orosz–ukrán háborúról is beszélt

Ami Oroszország ukrajnai invázióját illeti, Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország békepárti, ám ez nem jelenti azt, hogy Oroszországnak meg kellene tartania a jelenleg általa megszállt ukrajnai területeket. 

Amikor a háborúnak vége, és a béketárgyalások elkezdődnek, nem szükséges, hogy a határok ott legyenek, ahol a frontvonalak vannak. Ezt a saját történelmünkből is tudjuk. A tűzszünetnek viszont most kell bekövetkeznie

– tette hozzá.

A magyar kormány mainstreamellenes

Szijjártó Péter azt is kifejtette, hogy szerinte az Egyesült Államok Donald Trump korábbi elnök kormányzása alatt élte fénykorát, és most, hogy Joe Biden van hatalmon, sokkan nehezebbnek tűnik minden. 

Mi alapvetően mainstreamellenesek vagyunk. Ha a liberális mainstream ellen vagy, és közben sikeres vagy, emellett választásokat is nyersz, az a liberális mainstream számára nem emészthető. Trump elnök alatt a politikai kapcsolat olyan jó volt, mint még soha

– fogalmazott, hozzátéve: szerinte ennek a kapcsolatnak a kulcsa az volt, hogy Trump elfogadta Magyarország politikáját.

Mint mondta, a kormány azóta megtiltotta a homoszexualitás és a nemváltoztatás népszerűsítését a kiskorúak számára, és ezt Európa-szerte az LMBTQ-közösség elleni támadásnak vélték a politikusok.

Trump soha nem akart semmit sem erőltetni. Soha nem akart nyomást gyakorolni ránk, hogy változtassunk a családpolitikánkon. Soha nem akarta, hogy megváltoztassuk a migrációról való gondolkodásmódunkat. Soha nem akarta, hogy megváltoztassuk a szociális kérdésekről való gondolkodásmódunkat

– mondta Szijjártó Péter, aki azt is hozzátette: Trump Fehér Házban töltött időszaka alatt Oroszország „nem indított senki ellen semmilyen támadást”.

Rovatok