Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump berobbantotta a kampányát, a végső küzdelemről beszélt

2023. március 26., vasárnap 20:41

Donald Trump egykori amerikai elnök megkezdte a 2024-es elnökjelölt-választási kampányát. A szombaton Texasban tartott nagygyűlésen egy sztálinista orosz horrorshow-hoz hasonlította a lejárató hadjáratot, ami ellene folyik Joe Biden kormányzata részéről. Mindeközben republikánus riválisába, Ron DeSantisba is beleszállt.

Donald Trump a texasi Wacóban tartott első választási nagygyűlésén világvége-hangulatban vázolta fel a 2024-es elnökválasztást: arról beszélt, hogy 2024-ben lesz a „végső küzdelem” az Egyesült Államok szabadságáért; kritizálta republikánus riválisát, valamint az őt jogi eljárással üldöző ügyészeket is. Úgy vélte, hogy ez az egész „egy sztálinista orosz horrorshow-hoz” hasonlít. 

A Reuters szerint a republikánus párt vezető jelöltje azzal vádolta Joe Biden demokrata elnököt és kormányát, hogy be akarja őt feketíteni, és alá akarja ásni a tekintélyét a Fehér Házért folytatott küzdelemben.

Az, hogy a Biden-rezsim fegyverként használja a bűnüldözést politikai ellenfelei ellen, egyenesen a sztálinista Oroszország horrorisztikus sorozatából való. Kezdettől fogva egyik boszorkányüldözés és hamis nyomozás követi a másikat

– fogalmazott Trump a gyűlésen.

A republikánus vetélytársát lefitymálta

A volt amerikai elnök a riválisáról – Ron DeSantisról – azt mondta: „nem vagyok nagy rajongója. Florida sok éven át rendkívül sikeres volt, jóval azelőtt, hogy ez a fickó kormányzó lett”.

Trump a gyűlést az „Igazságot mindenkinek” című dallal nyitotta meg, amelyben a január 6-i felkelések miatt bebörtönzött férfiak kórusa énekli a himnuszt, és Trump a hűségesküt szavalja.

Ez a dal sokat elárul, mert minden egyes kategóriában az első helyen áll, a második helyezett Taylor Swift, a harmadik Miley Cyrus volt

– mondta a több ezer fős tömeg előtt a The Guardian beszámolója szerint. A körülbelül másfél órás gyűlésről videó is készült.

Az egykori elnök jelenleg több jogi eljárással néz szembe

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy Trump egykori jogásza szerint is boszorkányüldözés zajlik a volt elnök ellen, egyúttal jogalkotást tart szükségesnek annak megakadályozására, hogy alsóbb szintű, helyi ügyészek ne léphessenek fel a volt amerikai elnökkel szemben büntetőváddal.

Donald Trump ellen jelenleg azért emelnének vádat, mert a gyanú szerint a 2016-os elnökválasztási kampány alatt lefizethetett egy pornószínésznőt, hogy az cserébe hallgasson a feltételezett viszonyukról.

Az egykori elnök azonban jelenleg több jogi eljárással is szembenéz: az állítólagos lefizetés mellett egy különleges ügyész vizsgálja, hogy a Nemzeti Archívum kérése ellenére miért tartott vissza sokáig bizalmas dokumentumokat floridai birtokán – amiket többszöri felszólítás ellenére sem adott vissza, ezért kellett az FBI-nak kimennie a Mar-a-Lago névre keresztelt üdülőjébe.

ENNÉL JÓVAL SÚLYOSABB KÖVETKEZMÉNYEKKEL NÉZne SZEMBE TRUMP, HA VÁDAT EMELNÉNEK ellene AMIATT, MERT EGY GEORGIA ÁLLAMBELI TISZTVISELŐT TELEFONON KÉRT ARRA, HOGY „TALÁLJON 11 780 SZAVAZATOT”,

vagy ha a Legfőbb Ügyészség eljárást indítana ellene a január 6-i események kapcsán betöltött szerepe miatt.

Rovatok