Index Vakbarát Hírportál

Súlyos betegséggel diagnosztizálták az új brazil elnököt

2023. március 26., vasárnap 07:31

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök határozatlan időre elhalasztotta kínai útját és a Hszi Csin-ping elnökkel folytatott kulcsfontosságú tárgyalásait, hogy felépülhessen tüdőgyulladásából – jelentette az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

A 77 éves vezetőt influenzaszerű tünetekkel szállították kórházba a fővárosban, Brazíliában, ahol „A típusú influenza okozta bakteriális és vírusos hörgőtüdő-gyulladást" diagnosztizáltak nála.

Az elnök már jobban van, de azt tanácsolták neki, hogy halassza el a kínai utazást. Pekingben több téma mellett minden bizonnyal szóba került volna az orosz–ukrán háború is. Luiz Inácio Lula da Silva korábban azt mondta, hogy a brazil hatóságok nem szándékoznak olyan fegyvereket és lőszereket szállítani külföldre, amelyeket később az ukrajnai konfliktusban használhatnak fel.

„Brazília nem érdekelt abban, hogy olyan fegyvereket adjon át, amelyeket az Ukrajna és Oroszország közötti háborúban használnának” – jelentette ki az elnök az Olaf Scholz német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján.

Brazília sem közvetlenül, sem közvetve nem akar részt venni a konfliktusban

– tette hozzá Lula da Silva.

A közelmúltban Alberto Fernández argentin elnök azt mondta, hogy országa és más latin-amerikai államok nem fontolgatják, hogy fegyvereket küldjenek Ukrajnába.

Rovatok