Index Vakbarát Hírportál

Elbukott a berlini klímacél lerövidítését célzó népszavazás

2023. március 27., hétfő 13:49

Nem volt elég támogató szavazat a javaslatra, ezért elbukott egy vasárnapi berlini népszavazás, amely arra kényszerítette volna a várost, hogy fokozza a klímacélokat. Bár többen támogatták, mint ahányan ellenezték, nem jelent meg elegendő ember az urnáknál.

A szavazatok mintegy 98 százalékának megszámlálása után a város választási adminisztrációjának közleménye szerint a javaslat támogatói csak nagyon kevéssel előzték meg a javaslat ellenzőit.

Ez az eredmény azonban csak egy feltételnek felelt meg a sikeres javaslathoz. A második követelmény, a választásra jogosultak legalább 25 százalékának részvételével történő határozatképesség nem teljesült – jelentette a dpa.

Nem sokkal a számlálás vége előtt mintegy 423 ezer támogató és mintegy 405 ezer ellenszavazat volt. A sikeres népszavazáshoz szükséges határozatképességhez mintegy 608 ezer támogató szavazat kellett volna.

A népszavazás arra szólított fel, hogy Berlin 2030-ra klímasemlegessé váljon. A cél azt jelentette, hogy kevesebb mint nyolc év múlva a város már nem járulhatna hozzá tovább a globális felmelegedéshez – írja az AP hírügynökség.

Egy hatályos törvény 2045-ben határozza meg a cél elérésének határidejét, ami egyben Németország nemzeti célkitűzése is.

A javaslatot kezdeményező, alulról szerveződő csoport azzal érvelt, hogy Berlin jelenlegi célkitűzése nincs összhangban a 2015-ös párizsi klímaegyezménnyel, amely a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokos határértékét tűzte ki célul az iparosodás előtti átlaghoz képest.

A jobbközép Kereszténydemokrata Unió, amely a közelmúltban megnyerte a fővárosi helyhatósági választásokat, és valószínűleg az új kormány élére kerül, ellenezte a korábbi célt.

Rovatok