Index Vakbarát Hírportál

Lehallgatástól retteg a frissen megválasztott köztársasági elnök

2023. március 27., hétfő 18:43

Elfoglalta hivatalát hétfőn a prágai Hradzsinban Petr Pavel új cseh köztársasági elnök.

„Az elnöki hivatal helyiségeit, az államfő felesége és a kancellária vezetőjének irodáit már leellenőrizték, és biztonságosak” – közölte Markéta Reháková, az államfő szóvivője hétfőn délután újságírókkal.

Petr Pavelt március 9-én iktatták be hivatalába, de mindeddig a Hradzsin szomszédságában álló Hrzáni-palotában dolgozott, amelyet megválasztása után, január végén a kormány bocsátott a rendelkezésére.

A nyugalmazott tábornok még beiktatása előtt bejelentette: csak azután költözik át az elnöki hivatal helyiségeibe a Hradzsinban, hogy azokat az illetékes állami szervek biztonsági ellenőrzésnek vetik alá.

Pavel ki akarja zárni, hogy hivatalában esetleg lehallgatókészülékek legyenek

– jegyezte meg ezzel kapcsolatban a CTK hírügynökség.

Az államfő, aki a költözés miatt lemondta szokásos hétfői sajtótájékoztatóját, megerősítette, hogy ugyanazokat az irodákat fogja használni, amelyeket elődei – Václav Havel, Václav Klaus és Milos Zeman – is használtak.

Prágai magánlakhelyként Petr Pavel végül is a Lumbe-villát választotta, ahol két elődje is lakott. Az egyemeletes, klasszicizáló, empire stílusú villát a 19. század közepén Karel Lumbe, korának neves prágai sebészorvosa építtette a vár közelében, II. Rudolf császár egykori fácános kertjének területén.

A Hradzsin 1925-ben vásárolta meg az épületet, és a következő évtizedekben a vár főkertészének, valamint kertészeinek volt a lakhelye. A rendszerváltás után először Václav Klaus költözött a felújított villába 2005-ben.

Csehország első elnöke, Václav Havel ugyanis a kilencvenes évek elején mintegy 40 millió koronáért vásárolt magának egy villát a Hradzsin közelében, elnöksége egész ideje alatt (1993–2003) abban lakott, így nem volt szüksége „állami” lakásra – írja az MTI.

Rovatok