Index Vakbarát Hírportál

Botrány Izraelben, drámai üzenetet tett közzé az ország elnöke

2023. március 27., hétfő 08:12

Izrael elnöke, Isaac Herzog hétfőn egy Twitter-posztban üzente meg a kormánynak és a parlamenti képviselőknek, hogy véget kell vetni a nagy botrányt kiváltó bírósági reformnak, és az azzal kapcsolatos belpolitikai csatározásnak.

Vasárnap este írtunk arról, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök menesztette Izrael védelmi miniszterét, Joav Gallantot, miután a tárcavezető nyíltan kritizálta azt a törvénytervezetet, amely nagy tiltakozást váltott ki országszerte az utóbbi hetekben. 

Hangosan és nyíltan kijelentem, hogy Izrael biztonsága érdekében és a fiaink és a lányaink érdekében ennek a folyamatnak véget kell vetni a törvényhozásban. Bármelyik oldal kerül is ki győztesen ebből a konfliktusból – akár a Kneszet [az izraeli parlament], akár az utcai tömegek –, ez veszteség lesz Izrael állama számára

mondta Gallant.

A védelmi miniszter leváltása után vasárnap este újabb demonstrációkra került sor. A helyzet mostanra a jelek szerint addig eszkalálódott, hogy ezt már Izrael elnöke sem hagyhatta szó nélkül. 

Isaac Herzog a Twitter-posztjában felszólította a kormányt és a parlamentben ülő politikusokat, hogy vessenek véget a bírósági reformot érintő törvényhozási folyamatnak. „Az egész nemzet aggódik. A biztonságpolitika, a gazdaság, a társadalom – mind veszélyben vannak. Izrael egész népe, az egész zsidó nép, sőt az egész világ önökre figyel” – írta az elnök, hozzátéve,

Ha nem állítják le ezt a folyamatot, akkor az ország és az izraeli nép egysége is veszélybe kerülhet.

„Felszólítom a Kneszet összes frakcióját, a kormánykoalíciót és az ellenzékieket egyaránt, hogy az állampolgárok érdekében, bátran, felelősségteljesen, és késlekedés nélkül cselekedjenek” – írta Isaac Herzog, majd azzal zárta üzenetét:

Térjenek észhez végre! Most nem a politikai csatározások ideje van itt, hanem annak, hogy az ország élére álljanak és vállalják a felelősséget. 

(Borítókép: Tüntetők a kormány igazságügyi reformja ellen 2023. március 11-én. Fotó: Saeed Qaq / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)  

Rovatok