Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi szervezet: már 2040-ben megállhat a világ népességének növekedése

2023. március 27., hétfő 10:57

Már 2040 körül elérheti a világ népessége a 8,5 milliárdos plafont, és az évszázad végére hatmilliárdra csökkenhet a Földön élő emberek száma – derült ki az Earth4All nevű nemzetközi kezdeményezés hétfőn nyilvánosságra hozott jelentéséből, amelyet az MTI ismertetett.

Az Earth4All egy vezető közgazdászokat, tudósokat és jogászokat tömörítő nemzetközi kezdeményezés, amelyet a Római Klub, a Potsdami Klímakutató Intézet, a Stockholmi Rugalmasság Központ és a Norvég Üzleti Iskola hívott életre.

A világszervezet közlése szerint a népességszám tavaly novemberben átlépte a nyolcmilliárdos határt, holott 2000-ben még csak hatmilliárdan éltek a Földön. Az Earth4All kutatói Az emberek és a bolygó című tanulmányukban két lehetséges jövőképet vázoltak fel arra vonatkozóan, hogy mi várható a következő években: 

A szakértők meg vannak győződve arról, hogy más előrejelzések gyakran alábecsülik a gyors gazdasági fejlődés jelentőségét.

 „Tudjuk, hogy az alacsony jövedelmű országok gyors gazdasági fejlődése óriási hatással van a termékenységi rátára” – húzta alá Per Espen Stoknes, az Earth4All projektvezetője. „A termékenységi mutatók csökkennek, ha a lányok hozzáférnek az oktatáshoz, megerősítik a nők gazdasági helyzetét, és jobb egészségügyi ellátást kapnak” – tette hozzá.

Az ENSZ előrejelzései eltérnek a fentiektől: egy általuk közzétett 2022-es tanulmány szerint a világ népessége nagy valószínűséggel csak 2080-ban tetőzik, 10,4 milliárd fővel.

(Borítókép: Hakan Akgun /SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok