Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Diplomáciatörténeti esemény történt

2023. március 27., hétfő 13:01

Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán számolt be róla, hogy Baktijar Szaidov megbízott üzbég külügyminiszterrel találkozott hétfőn Budapesten.

Az eseményen a két ország külügyminisztere aláírta a kulturális örökség területén való együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Diplomáciatörténeti esemény, mert bár az elmúlt években szoros lett az együttműködés Üzbegisztánnal, és sokszor jártak hozzánk üzbég vendégek, a mostani az első hivatalos üzbég külügyminiszteri látogatás Budapesten

– olvasható a külügyminiszter bejegyzésében.

Korábban megírtuk, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meglátogatta kollégáját februárban. A találkozó után bejelentette, hogy egy speciális ipari zóna jön létre az üzbég főváros mellett, kifejezetten a magyar vállalatok igényeire szabva.

A tárcavezető arról számolt még be tárgyalásait követően, hogy az OTP nemrégiben felvásárolta az ötödik legnagyobb üzbegisztáni pénzintézetnek számító Ipoteka Bankot, márpedig a tapasztalat az, hogy ahol az OTP feltűnik, ott megnő a magyar vállalatok beruházási kedve.

Rovatok