Index Vakbarát Hírportál

A Wagner-csoport „kisöccse” védi a Krímet

2023. március 28., kedd 09:53

A Putyin séfjeként ismert Jevgenyij Prigozsin közreműködésével újabb katonai magáncég jött létre Oroszországban. A Szergej Akszjonov által alapított hadsereg teljes parancsnoki állományát a Wagner-csoport korábbi tagjai adják. Egy ukrán katonai szakértő szerint azonban ezek a magáncégek sokkal kevésbé hatékonyak, mint egy állandó hadsereg.

Az Oroszország által megszállt Krím önjelölt miniszterelnöke, Szergej Akszjonov saját katonai magáncéget alapított Konvoj néven. Az ukrán Telegraf, a Vazsnye Novosztyi orosz portálra hivatkozva arról ír, hogy a hadsereg jelenleg Herszon régióban állomásozik, a harcosokat pedig a Szimferopol melletti Perevalne faluban lévő gyakorlótéren képzik ki. A Konvojt a kegyvesztett Jevgenyij Prigozsinhoz – akit Putyin séfjeként is szokás emlegetni – köthető, és volt wagneristák vezetik.

Érdekes tény, hogy a Konvoj teljes parancsnoki állományát a Wagner-csoport korábbi tagjai adják.  

Divatosak lettek a katonai magáncégek

Miután Vlagyimir Putyin ukrajnai villámháborús kísérlete kudarcot vallott, a katonai magáncégek létrehozása az orosz vezetők körében egyfajta divattá vált. Ahogy közeledik az ukrán fegyveres erők idén nyár elejére tervezett ellentámadása, a krími kollaboránsok is elkezdték megvédeni magukat saját minihadseregükkel.

Körülbelül négy hónappal ezelőtt kezdtek megjelenni az első utalások a Kreml által kinevezett krími vezető, Szergej Akszjonov tulajdonában lévő Konvoj katonai magáncégről. Az önkéntesek toborzása Telegram-csatornákon keresztül, 2022 novemberében kezdődött. Orosz lapértesülések szerint a csoport fenntartását – az élelmiszerektől és a felszerelésektől kezdve a fegyvereken és a tankokon át – Akszjonov finanszírozza.

Ennek az egységnek egy korábbi tagja elmondta, hogy az ő bevonulása idején körülbelül 300 harcos volt, akikkel egyszerre két szerződést írattak alá:

az orosz védelmi minisztériummal és magával a Konvojjal.

Később Akszjonov zsoldosait egy Szimferopol melletti bázison képezték ki, majd a front déli részére – Herszon régióba – küldték őket. A harcosoknak havi 200 ezer rubelt fizettek (300 ezret a parancsnokságért), és „földet ígértek a Krímben és Abháziában”, ha egy évig szolgálatban maradnak.

A szakértő szerint kevésbé ütőképesek a magáncégek

Oleh Zsdanov katonai szakértő, az ukrán fegyveres erők tartalékos ezredese szerint a Konvoj létrehozása azt jelzi, hogy a krími megszállók nem számítanak arra, hogy az orosz fegyveres erők hatékonyan megvédik a félszigetet az ukrán fegyveres erők ellentámadásaitól. Hozzátette, hogy ha az egység fenntartására még mindig állami pénzeket költenek, akkor ez egy kényelmes pénzmosási lehetőség is.

Oroszországban már nincs állandó hadsereg, csak mozgósított, ami sokkal gyengébb. Akszjonov megígérheti, hogy megvédi a Krímet, de egy igazán erős biztonsági haderőt nem fog tudni létrehozni. Egy ilyen magánhadsereg legfeljebb néhány ezer harcossal rendelkezhet

– magyarázza a szakértő a Telegrafnak.

Volodimir Fesenko politikai szakértő, a Penta Alkalmazott Politikai Tanulmányok Központ igazgatótanácsának elnöke szerint Akszjonov szinte semmit sem kockáztat azzal, hogy együttműködik Prigozsinnal, mert a Wagner-csoport tulajdonosának jelenlegi kétes helyzete ellenére nem személyesen Putyinnal, hanem csak a Kreml elitjének egy részével áll konfliktusban, akik egy „Prigozsin-ellenes koalíciót” alkotnak.

Egy bizonyos ponton Prigozsin túl szemtelenül és agresszívan kezdett viselkedni, fenyegetést láttak benne, ezért úgy döntöttek, hogy »helyreteszik«. De Putyinnak még mindenképpen szüksége van rá. Hogy Afrikában vagy Ukrajnában, az taktika kérdése. Ezért az Akszjonovval való együttműködése nem fog gondot okozni a Kremlnek

– mondta a szakértő.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Akszjonov 2014. március 18-án Moszkvában. Fotó: Sasha Mordovets / Getty Images)

Rovatok