Index Vakbarát Hírportál

A beloruszok megindokolták, miért van szükségük atomfegyverekre

2023. március 28., kedd 16:47

A belorusz külügyminisztérium közleményben indokolta meg, miért kérték Oroszországot arra, hogy atomfegyvereket állomásoztasson az országukban.

A hétvégén derült ki, hogy az orosz hadsereg taktikai nukleáris tölteteket telepít Belaruszba (az eszközök az orosz hadsereg kezelésében maradnak). Szakértők szerint a lépéssel nem Ukrajnának, hanem a Nyugatnak üzentek az oroszok és a beloruszok.

Ezt a feltételezést erősíti a belorusz külügyminisztérium keddi közleménye, amelyben azt írták:

az Egyesült Államok és szövetségesei által képviselt fenyegetés miatt döntöttek úgy, hogy befogadják az orosz atomfegyvereket. 

„Az utóbbi két és fél évben a Belarusz Köztársaság példátlan politikai, gazdasági és információs nyomásnak volt kitéve az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, a NATO-beli szövetségesek, valamint az Európai Unió államai részéről” – írták a közleményben, majd hozzátették: 

E körülmények és a nemzetbiztonságot érintő valós veszélyek és kockázatok fényében Belarusz kénytelen azzal válaszolni, hogy megerősíti a saját biztonságpolitikai és védelmi képességeit.

A Reuters szerint emellett a minszki kormányzat azt is közölte, hogy az oroszok lépése nem sérti meg az atomfegyverkezést szabályozó nemzetközi szerződéseket, méghozzá szerintük azért nem, mert nem a Belarusz Köztársaság irányítja a fegyvereket (korábban az oroszok részéről Vlagyimir Putyin is azt közölte, hogy szerintük a lépés nem sérti a nemzetközi szerződéseket).

Újabb szankciókat kapnak a nyakukba

A brit Independent szerint Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök közölte, hogy a beloruszokat újabb szankcióknak fogják alávetni a lépés miatt. Úgy fogalmazott, hogy a lépés 

minden bizonnyal újabb szankciók bejelentéséhez fog vezetni, különösen a Lukasenko-rezsim nézhet szembe sokkal súlyosabb szankciókkal.

A lengyelek mellett a litvánok is jelezték, hogy újabb szankciókat fognak javasolni Oroszországgal és Belarusszal szemben is a lépés miatt. 

A háború fejleményeit kedden is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben.

Rovatok