Index Vakbarát Hírportál

Az uniós biztos azt szeretné, ha minél több ország szállítana lőszert Ukrajnának

2023. március 28., kedd 05:55

Az uniós országoknak a lehető leghamarabb lőszert kell adniuk Ukrajnának a raktárkészleteikből, mivel az orosz–ukrán háború várhatóan elhúzódik. Ezt Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacokért felelős biztosa jelentette ki hétfőn a Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel és Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszterrel közös sajtótájékoztatóján.

„Ukrajnának elsősorban 155 milliméteres kaliberű lőszerre van szüksége, de a 120 milliméteres kaliber, illetve más típusú lőszerek is jól jönnek számára. A tagállamok sok lőszert felhalmoztak, és arra kérjük őket, hogy minél hamarabb adjanak át annyit, amennyit csak nélkülözni tudnak. Nagyon fontos, hogy ezt azonnal tegyék meg” – hangsúlyozta Breton.

Kiemelte, hogy az EU védelmi iparának növelnie kell lőszergyártó kapacitását, és a lengyelországi látogatása az egyik lőszergyártó üzemben éppen ezt a célt szolgálja.

Breton megjegyezte, hogy most a lőszergyártás növelésére van szükség, ezért meg kell vizsgálni, hogy elegendő-e a magasan képzett személyzet száma.

Az európai biztos hangsúlyozta, hogy a lengyel Dezamet S.A. vállalat esetében heti öt napon át három műszakban folyik a munka, és ha a helyzet, vagyis a háború aktuális menete úgy kívánja, átállhat a hétvégi termelésre.

„Növelnünk kell a termelésünket, erre megvan a lehetőségünk, 11 tagállamnak van ilyen üzeme, amely részt vehet ebben a programban” – jegyezte meg az európai biztos.

Reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság és e tagállamok közötti együttműködés révén növelhető lesz a lőszergyártás.

„Eltökélt szándékunk, hogy hosszú távon növeljük európai termelési kapacitásunkat, hogy védelmi iparunk a jelenlegi geopolitikai helyzetnek megfelelő nagyságrendben tudjon termelni” – idézte a politikust az Ukrinform.

Magyarország hallani sem akar az EU törekvéséről

Mint ismert, Várpalotán robbanóanyagokat, illetve nagy kaliberű lőszereket és aknavető gránátokat gyártó üzemeket építenek fel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer viszont leszögezte, hogy Magyarország nem akar lőszert adni Ukrajnának.

„Ugye Magyarország nem szállít fegyvert ebbe a háborúba, és nem is fogunk fegyvert szállítani, mi békét akarunk. Ezért mi nem veszünk részt ebben az akcióban. Nem szállítunk lőszert Ukrajnába. Ugyanakkor a többieket nem akadályozzuk abban, hogy azt csináljanak, amit akarnak” – jelentette ki a tárcavezető Brüsszelben.

(Borítókép: Ukrán katonák Bahmut közelében 2023. február 5-én. Fotó: Marko Djurica / Reuters)

Rovatok