Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok a TikTok teljes betiltását tervezi, sokan tiltakoznak a lépés ellen

2023. március 28., kedd 16:28

Az Egyesült Államok törvényhozói közölték, hogy a TikTok országos betiltását tervezik. Erre reagálva a felhasználók, köztük Alexandria Ocasio-Cortez kongresszusi képviselőnő az alkalmazás letöltésével és tüntetésekkel tiltakoznak.

A TikTok elleni fellépésre irányuló egyre erősödő erőfeszítések azután kezdődtek, hogy Sú Zi Csu, a vállalat vezetője csütörtökön öt órán keresztül vett részt egy meghallgatáson az amerikai képviselőház bizottsága előtt, ahol mindkét párt törvényhozói faggatták az alkalmazással kapcsolatos nemzetbiztonsági és egyéb aggályokról − írta meg a The Guardian.

A meghallgatást követően Ocasio-Cortez először szólalt fel a TikTokon egy esetleges tiltás ellen − kiemelve, hogy egy ilyen lépés példátlan lenne. Eközben videók ezrei árasztották el az alkalmazást, amelyek a meghallgatás egyes pillanatait gúnyolták ki. A fiatal felhasználók a TikTok technológiájával kapcsolatos kérdések miatt cukkolták a politikusokat, mint akik nem értenek hozzá.

Ez a legboomerebb, amit valaha láttam

− áll az egyik felirat egy videón, amelyen egy kongresszusi tag azzal vádolja a TikTokot, hogy követi a felhasználók pupillatágulását.

Az alulról építkező tiltakozás rávilágít az alkalmazás növekvő népszerűsége és a törvényhozók tiltási törekvései közötti feszültségre. A TikToknak jelenleg több mint 150 millió felhasználója van az Egyesült Államokban.

A tiltakozások ellenére a hatóságok a jelek szerint folytatják a platform korlátozását. Vasárnap Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház elnöke azt mondta, hogy törvényt fognak előterjeszteni a TikTokkal kapcsolatos nemzetbiztonsági aggályok miatt, mivel a kínai kormány állítólag hozzáférhetett az alkalmazás felhasználói adataihoz.

Az Egyesült Államokban egyre többen követelik a kínai székhelyű ByteDance vállalat tulajdonában lévő TikTok betiltását, illetve egy olyan, mindkét párt által támogatott törvény elfogadását, amely Joe Biden kormányának felhatalmazást adna a tiltásra. Az amerikai kormány tulajdonában lévő eszközökre nemrégiben megtiltották az alkalmazás telepítését.

A képviselőház olyan jogszabályokat fog hozni, amelyek megvédik az amerikaiakat a Kínai Kommunista Párt technológiai csápjaitól

− közölte McCarthy Twitteren.

A vezérigazgató nem győzte meg a törvényhozókat

A csütörtöki meghallgatáson a TikTok vezérigazgatóját arról kérdezték, hogy az alkalmazás kémkedett-e amerikaiak után Peking kérésére. A vezető tagadta a vádakat. A meghallgatás alatt egy több mint 30 tartalomkészítőből álló csoport tiltakozott a Capitolium épülete előtt.

Neal Dunn republikánus kongresszusi képviselő utalt a vállalat decemberi bejelentésére, miszerint a ByteDance néhány, Kínában dolgozó alkalmazottja, akik már nincsenek a cégnél, véletlenül hozzáfért két újságíró felhasználói adataihoz. A képviselő megismételte a kérdését, hogy a ByteDance kémkedett-e.

Nem hiszem, hogy a kémkedés a megfelelő kifejezés

− mondta Csu. 

A republikánus Kevin McCarthy házelnök vasárnap egy tweetben azt írta:

Nagyon aggasztó, hogy a TikTok vezérigazgatója nem tud őszintén beismerni valamit, amiről már tudjuk, hogy igaz − hogy Kína hozzáfér a TikTok felhasználói adataihoz.

A cég azt állítja, hogy több mint 1,5 milliárd dollárt költött adatbiztonsági fejlesztésekre a tervezett Project Texas elnevezésű projekt keretében, amelynek célja a törvényhozók aggodalmainak enyhítése azáltal, hogy az összes amerikai felhasználói adatot Kínán kívüli központokba helyezi át a texasi székhelyű Oracle céggel kötött partnerség révén.

Azonban ahelyett hogy megnyugtatta volna a törvényhozókat, Csu csütörtöki megjelenése a kongresszus előtt „valójában növelte annak valószínűségét, hogy a kongresszus lépéseket tesz” − mondta Mike Gallagher wisconsini képviselő, a kínai kommunista párttal foglalkozó képviselőházi különbizottság republikánus elnöke.

Rovatok