Index Vakbarát Hírportál

Ezért nem érdemes bokáig letolt nadrággal fényképezkedni

2023. március 31., péntek 13:02

Kitoloncolják a Bali szent hegyét megbecstelenítő orosz turistát, aki osztatlan felháborodást keltett azzal, hogy meztelenül pózolt az indonéz sziget kegyhelyén.

A múlt héten terjedt el viharos sebességgel egy fotó, amelyen egy férfi bokáig letolt nadrággal fényképezkedett az Agung-hegyen. A Jurij néven azonosított orosz turista bocsánatot kért, mégis kitoloncolják, és legalább hat hónapig nem léphet be újra Indonézia területére – jelentette a BBC.

A hír csak azért érdemel figyelmet, mert a balinéz hatóságok incidensek sorozatára hivatkozva alig pár napja arra szólították fel az indonéz kormányt, hogy az oroszok és ukránok esetében szüntesse meg az érvényes, a helyszínen kiadható vízum gyakorlatát. Példák sorával bizonyították balhés viselkedésüket, azt, hogy az engedélyezettnél tovább maradtak, sőt illegálisan vállaltak munkát fodrászként, jogosítvány nélküli idegenvezetőként és taxisofőrként. A javaslatot a szigeten élő ukránok nagy része megdöbbenéssel fogadta. Szerintük a legtöbb incidenst az oroszok váltották ki, ezért igazságtalanul veszik őket egy kalap alá.

„A Balira érkező külföldiek úgy viselkednek, mintha a törvények felett állnának. Ez mindig is így volt, de ennek véget kell vetni” – mondta akkor a CNN-nek Kuta városában egy helyi rendőr, aki szerint a fegyelmezetlen külföldiekről szóló bejelentések általában oroszokra vonatkoznak.

Ezúttal sem volt másként.

Bali legmagasabb pontja, a háromezer méter magas Agung tűzhányó a hinduk szerint az istenek otthona. Egy helyi tisztviselő szerint „nincs mentség” a turista illetlen viselkedésére. „Megsértette a normákat, és nem mutatott tiszteletet a kultúránk iránt” – mondta Anggiat Napitupulu, a sziget jogi és emberi jogi hivatalának vezetője a Jakarta Postnak.

A tettemre nincs magyarázat. A történteket tájékozatlanságom váltotta ki

– ismerte el Jurij anyanyelvén az Instagramon. Később vezeklésül részt vett a hegy különleges, „tisztító” szertartásán, amit a helyiek általában ilyen incidensek után rendeznek meg.

Nem egyedi incidens

A turista „őrült” volt – ezt mondta kendőzetlenül Oroszország tiszteletbeli bali főkonzulja a CNN Indonézia kérdésére. Vedanta Wijaya helyes lépésnek nevezte a kitoloncolást, amit a közösségi médiában is sokan támogattak.

Jurij esete nem egyedi. Tavaly Jeffrey Craigen kanadai színészt szintén kiutasították Indonéziából, miután közzétett egy videót, amelyen meztelenül táncol a Batur-hegyen, Bali szívében. Tavalyelőtt, 2021-ben nagy felháborodást váltott ki egy háromperces videó egy orosz párról. Szintén a Batur-hegyen, a másik, kegyhelynek számító szent balinéz csúcson szeretkeztek.

Egy vezető bevándorlási tisztviselő „kompromisszummentes” politikát, azaz zéró toleranciát követelt a jogi problémákba keveredett külföldi állampolgárok ügyének kezelésében – írták a helyi lapok.

A hónap elején a hatóságok közölték: az a tervük, hogy megtiltják a külföldi turisták motorozását Balin, miután számos esetben megszegték a közlekedési szabályokat.

Ezek után jelentette be Wayan Koster, Bali kormányzója, hogy az Oroszországból és Ukrajnából érkező turisták vízumkiadási rendszerének szigorítását követeli az indonéz hatóságoktól arra hivatkozva, hogy a két országból sokan „elözönlötték Balit” a háború közepette, és gyakran nem tartják be a helyi szabályokat. A bali tartományi közigazgatás közben azt tervezi, hogy korlátozza a turisták belépését a sziget hegyeire. A látványturizmust ugyanis eltúlzottnak tartják.

A helyieket aggasztja az idegenforgalom szigorúbb szabályozása. A turizmus a világjárvány előtt 60 százalékkal járult hozzá Bali éves GDP-jéhez. A tartomány statisztikai hivatala szerint 2023 januárjában a viszonylag közeli Ausztráliából érkezett a legtöbb turista Balira, szám szerint kilencvenegyezer.

Őket az oroszok követték. Ugyanabban a hónapban huszonkétezren utaztak a festői szigetre.

(Borítókép: A Mount Agung Bali szigetén. Fotó: Ulet Ifansast / Getty Images)

Rovatok