Index Vakbarát Hírportál

Ő a pornósztár, aki megpecsételheti Trump sorsát

2023. április 1., szombat 07:35

Stormy Daniels épp kétes elnevezésű turnéján táncolt, amikor felröppent a hír, Donald Trump pénzzel hallgattatta el. A kifizetés alapján emelhetnek vádat a volt elnök ellen, amire az Egyesült Államokban soha korábban nem volt példa.

Az egykori pornósztár tulajdonképpen az elnöktől koppintotta le az ötletet, aki választási kampányában rendre azt sürgette: make America great again, tegyük újra naggyá Amerikát. Tegyük újra kanossá Amerikát – ez volt Stormy Daniels országos fellépéssorozatának elnevezése. A Make America Horny Again 2018-as első pittsburghi előadása épp csak megkezdődött, amikor azzal egyidejűleg Rudy Giuliani, Trump ügyvédje a Fox News műsorában elismerte, hogy szeszélyes megbízója valóban engedélyezte a százharmincezer dolláros „némasági fogadalom” kifizetését állítólagos volt szeretőjének, amivel az elnök korábbi tagadását hazudtolta meg.

Daniels most ismét a figyelem középpontjába került azok után, hogy New York állam ügyészei vádat emeltek Trump ellen. Az Egyesült Államok történelmében példa nélküli egy büntetőeljárás egy volt elnök ellen.

Trump régóta és állhatatosan tagadja, hogy viszonya lett volna Danielsszel, akit ügyvédje zsarolással vádol. Ebben az esetben viszont magától értetődő a kérdés: akkor miért fizettek? Régi és „teljesen megcáfolt tündérmesének” nevezte a kapcsolatról szóló feltételezést saját közösségi oldalán Trump, amit szerinte a „korrupt és politikai indokoktól vezérelt” manhattani ügyészek kihasználnak. A tétet azzal is emelte, hogy belengette saját letartóztatását, ezért híveit tömeges tüntetésekre szólította fel. Az őrizetbe vétel elmaradt, az esküdtszéki tárgyalás azonban nem szakadt meg, mivel Alvin Bragg, a manhattani kerületi ügyész nem hagyta magát megfélemlíteni.

Az ítélet nem akadályozná meg Trumpot abban, hogy 2024-ben másodszor is rajthoz álljon a Fehér Házért folytatott versenyben, de ronthatná az esélyeit. Minden bizonnyal nehezítené a kampányát, ha bíróság elé kerülne, nem hagyhatná el New York állam területét, netán a rácsok mögé kerülne a választások alatt– jelentette az Independent.

Ezt a pillanatot a ma 44 éves Daniels valószínűleg el sem tudta képzelni 2006-ban, amikor állítólag ágyba bújt az akkoriban a The Apprentice, A tanítvány c. sorozat műsorvezetőjeként ismert üzletemberrel és valóságshow-sztárral. Donald Trump azokban az években mindenhová rásütötte a saját nevét, ahol csak tehette: felhőkarcolóra, steakre és kaszinóra.

Stormyt nem szabad alábecsülni

„Mindannyian jól kijövünk majd egymással, amíg elfogadod, hogy én vagyok a királynő” – ezt üzente a diáklány iskolatársainak az évkönyvben, miután 1997-ben leérettségizett a louisianai Baton Rouge egyik középiskolájában. Stephanie Gregory a Stormy Daniels művésznéven elhíresült celeb lánykori neve. A komoly, vörösesbarna hajú, „nagyon rosszhírű környékről” származó diáklány szerette a lovakat és a Mötley Crüe heavy metal bandát. Most Stephanie Cliffordnak hívják, első férje után.

„Nem voltam népszerű, nem voltam sportoló, de nem voltam tökfilkó sem. Egyszerűen csak közepén álltam” – idézte a The New York Times.

Jól tanult, ezért azt fontolgatta, hogy állatorvos, író vagy újságíró lesz. Tizenhét éves korában azonban véletlenül betévedt egy sztriptízbárba, ahol az alkalmiból rendszeres és jól jövedelmező fellépés lett.

Tehetségesnek tartották. Huszonhárom évesen már saját háza és autója volt, de már ekkor aggasztotta, hogy ha nem tesz szert tartós jövedelemre, később elapadnak a forrásai. Fenntartásai egyelőre alaptalannak bizonyultak: a valóságshow-k fősodrában kapott szerepeket azok után, hogy a pornófilmek gyártásában villantotta meg képességeit, pontosabban tárulkozott ki. Az egyik emlékezetes alakítását A negyvenéves szűzben nyújtotta.

Bizonyos szempontból sok a közös vonása Trumppal. A siker érdekében ügyesen alakítja és népszerűsíti saját imázsát, filmrendezőként nem fél kirúgni embereket, vagy felelősségre vonni őket, ha indokolt.

„Nagyon komoly üzletasszony és filmes volt, aki kezébe vette karrierje irányítását” – emlékezett vissza egy hollywoodi rendező. „Őt nem szabad alábecsülni” – mondta róla Judd Apatow.

Trumphoz hasonlóan a Twittert is gyakran és szókimondóan használja, miközben egy csöppet sem szégyelli a szakmáját.

He opens his mouth more than I do my legs. https://t.co/z1OgVxRuor

— Stormy Daniels (@StormyDaniels) January 31, 2023

Többször nyitja ki a száját, mint én szét a lábaimat – utalt Stormy Daniels az év elején Trumpra.

Az emberek becsületes átverése jelszóval indult rajongói kérésére 2009-ben az amerikai szenátusi választáson, Louisianában. Politikai tanácsadójának autóját állítólag felrobbantották, de valószínűleg nem ez okozta Stormy Daniels tiszavirág-életű politikai pályafutásának gyors kudarcát. Ugyanebben az időben Danielst letartóztatták családon belüli erőszak miatt – miután egy veszekedés során megütötte akkori hitvesét, egy cserepes virágot pedig elhajított. A férj, a növénytől eltérően, nem sérült meg, a vádat később ejtették.

Tulajdonképpen mi történt?

Jóval a 2016-os elnökválasztási kampány előtt sejtették a pletykalapok, hogy Donald Trump összeszűrte a levet Stephanie Clifforddal, amit a nő a kettőjükről készült, a közösségi oldalára feltöltött fotóval is alátámasztani látszott. A felnőttfilmek művésznője azonban egészen 2018-ig nem beszélt a történtekről, amikor a The Wall Street Journal bombasztikus tudósításában arról számolt be, hogy Michael Cohen, Trump akkori ügyvédje százharmincezer dollárral vásárolta meg Stephanie Clifford/Stormy Daniels némaságát közvetlenül a választások előtt, megakadályozandó a viszony felfedését.

Cohen a kifizetés teljesítésével azóta bűnösnek vallotta magát a kampányfinanszírozási törvények megsértésében, de azzal védekezett, hogy ezt Trump utasítására tette. Ezt viszont Trump tagadja. A kifizetés elismerése óta a pornósztár azzal érvel: titoktartási megállapodása semmissé vált.

Gyakran és őszintén szólalt meg, és azt is elmondta: Cohen „úgy viselkedett, mintha a törvény felett állna”. Trumppal a kaliforniai Tahoe-tó melletti hírességek golfbajnokságán ismerkedett meg – idézte fel Stormy Daniels a CBS-nek adott interjúban. Az akkor 60 éves férfi meghívta őt, a 27 éves nőt egy vacsorára, majd a szállodai lakosztályába. Végül állítólag az ágyban kötöttek ki. Daniels ugyan nem vonzódott a mogulhoz, a légyott azonban „konszenzusos” volt, és ő nem tekinthető „áldozatnak”. Tartották a kapcsolatot, sőt Trump „felajánlotta” a The Apprentice című műsorban való szereplés lehetőségét. A férfi könyörgése ellenére soha többé nem szexeltek – mondta Daniels.

Azt is elismerte, hogy 2011-ben tizenötezer dollárért eladta történetét egy hírességekkel foglalkozó magazinnak, amely természetesen Trumpnak is lehetőséget adott válasza kifejtésére. Nem sokkal később egy ismeretlen férfi arra szólította fel a nőt egy Las Vegas-i parkolóban, hogy „hagyja békén Trumpot”, különben „valami” történhet vele.

Nincs okom hazudni

– mondta Daniels a CBS 60 Minutes című műsorában.

Hónapokkal később Stormy Danielst letartóztatták az ohiói Columbusban azzal a váddal, hogy megszegte a sztriptíztáncosnőkre vonatkozó helyi „tapizástilalmi” előírást. Pert indított, és azt állította, hogy a Trumpot támogató rendőrök üldözik. A városi önkormányzat peren kívül négyszázötvenezer dolláros kártérítést fizetett neki.

A múlt héten 43. születésnapját ünneplő Stormy Daniels szakmáját változatlan szenvedéllyel űzi.

A harmadik házasságában született egy lánya, majd negyedszer is férjhez ment annak ellenére, hogy 2019-ben biszexuálisnak vallotta magát. Változatlanul a pornóiparban rendez és játszik, imádja a lovakat, sőt, lovasversenyeken is indul.

Ostorozza a republikánusok kirohanásait a melegjogok ellen, „rémisztőnek” nevezi a második ciklus kilátását, Trump esetleges indulását, akit ő Tiny-nek, Picinek becéz. Stormy Daniels felajánlotta, hogy tanúként vallomást tesz a New York-i bíróságon.

(Borítókép: Stormy Daniels. Fotó: Ethan Miller / Getty Images)  

Rovatok