Index Vakbarát Hírportál

Érdektelenségbe fulladt a népszavazás az e-rollerekről

2023. április 3., hétfő 12:14

A balesetek megnövekedett száma és a „felelőtlen használat” miatt írt ki Anne Hidalgo főpolgármester a világon elsőként népszavazást arról, hogy az elektromos rollerek maradhatnak-e a francia fővárosban. A párizsiak döntöttek: elsöprő többséggel leszavazták az elektromos közlekedési eszközöket.

A válaszadók csaknem 90 százaléka egyetértett a kölcsönzött robogók – vagy ahogy a franciák hívják: a trottinette – kitiltásával – jelentette a France24. A helyi népszavazás érdektelenségbe fulladt: a jogosultak kevesebb mint 8 százaléka szavazott.

Az önkölcsönző robogókat az elsők között, 2018-ban vezették be Párizsban, és az autók, illetve a tömegközlekedés környezetbarát alternatívájaként népszerűsítették. Azóta sok víz folyt le a Szajnán, a nesztelen járgányok áldozatainak száma pedig rendre gyarapodott. A párizsiak vasárnap estig nyilváníthattak véleményt a rollerek megmaradásáról 21 helyszínen, 203 szavazóhelyiségben.

Jóllehet a referendum kimenetele jogilag nem kötelező érvényű, a polgármester megígérte, hogy tiszteletben tartja az eredményt abban a reményben, hogy a jövő nyári olimpia előtt rendet teremtenek a közlekedésben.

Az influenszerek az elmúlt napokban mindent bevetettek annak érdekében, hogy rávegyék a fiatalokat: szavazzanak a tiltás ellen. A párizsi metró éjszakai járatainak hiányában az e-roller biztonságosabb és gyorsabb módja a késő esti hazautazásnak – a többi között ezzel érveltek, és arra emlékeztettek, hogy a nyugdíjreform elleni sztrájkok miatt a tömegközlekedés egyre megbízhatatlanabb.

A város tizenötezres bérelhető e-robogó-flottáját a Tier, a Lime és a Dott biztosítja. Állításuk szerint tavaly csaknem kétmillió személyt fuvaroztak, akiknek több mint kétharmada 35 év alatti volt. A referendum napján ingyen kínálták szolgáltatásaikat. A párizsihoz hasonló a budapesti kínálat is, csak itt a Dottot a Bird helyettesíti.

Róma, ahol az elektromos rollerek voltak hivatottak tehermentesíteni a forgalmat, már tavaly nyáron lépett: a járgányok több mint 40 százalékát kitiltották a közlekedésből.

A lehangoló baleseti statisztika

Párizsban már tavalyelőtt szigorították a rollerek használatát azok után, hogy a közvéleményt alaposan felkavarta egy baleset. Egy 31 éves olasz származású, Párizsban élő, a barátjával sétáló nőt ütött el egy roller, amelyen ketten száguldottak. Megállás és segítségnyújtás nélkül elhajtottak, az elgázolt nő életét pedig a kórházban sem tudták megmenteni. A tetteseket tíz nap elteltével találta meg a rendőrség: a rollert egy ápolónő vezette, mögötte társával.

A hivatalos adatok szerint Párizsban minden egyes e-rollert napi átlag három és fél alkalommal kölcsönöznek. Tavaly három halálos áldozata és 459 sérültje, tavalyelőtt egy áldozata és 353 sérültje volt a felelőtlen száguldozásnak.

A minap egyébként Nyúl belterületén találtak egy 41 éves férfira, aki tisztázatlan körülmények között elesett egy elektromos rollerrel. Nem élte túl a balesetet.

„Nem tudjuk megfékezni őket a közterületeken” – nyilatkozta Anne Hidalgo a referendum előtt, és arra emlékeztetett, hogy a rolleresek közlekedésbiztonsági problémákat okoznak, kivált az idősek és a fogyatékkal élők számára. A szocialista, egyébként kerékpárbarát polgármester a tiltás híve, aki a „feszültség és aggodalom forrásának” nevezve az elektromos rollereket.

A referendumot a párizsi maraton napján tartották. A tiltás ellenzői attól féltek, hogy ez befolyásolja a részvételi hajlandóságot.

A párizsiak a turistákat hibáztatják

Párizsban 1,6 millió ember volt jogosult szavazni, köztük a városban élő, nem francia állampolgárságú uniós lakosok is. Az e-rollerek a francia főváros megannyi látogatója körében is népszerűek, ők azonban nem szavazhatnak, miközben nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy egyesek tiltást követeljenek.

A helyiek szerint a turisták gyakran nem tudják kezelni a város frenetikus forgalmát, nem tartják tiszteletben a szabályokat, a járdán száguldoznak nem ritkán kettesben, egy robogón.

„Rendszeresen találkozom olyan turistákkal, akik kettesben közlekednek, miközben nem uralják a rollert” – panaszolta Raphael Sicat párizsi lakos, aki többször volt szemtanúja rollerek okozta baleseteknek.

Vita folyik arról is, vajon az elektromos rollerek környezetbarátok-e. Az e-rollerek az egyébként károsanyag-kibocsátó járművek útjának egyötödét váltják ki – érvelt Clément Beaune közlekedési miniszter, aki támogatja az e-rollerek megmaradását Párizsban, de határozottabb szabályozással.

Az akkumulátorok várható élettartama azonban mindössze három év – emlékeztetnek a tiltás hívei, aki szerint a legtöbb, e-rollerrel megtett út gyalog vagy tömegközlekedéssel is simán megtehető.

(Borítókép: Chesnot / Getty Images)

Rovatok