Index Vakbarát Hírportál

Botrány tört ki, miután a Playboy címlapján szerepelt Franciaország egyik minisztere

2023. április 3., hétfő 06:20

Marlene Schiappát, a francia kormány nemek egyenjogúságáért felelős miniszterét még saját pártjának tagjai is támadták, miután megjelent a Playboy magazin címlapján.

Schiappa 2017 óta miniszter és a magazin címlapján egy 12 oldalas interjú kíséretében jelent meg, amelyet a nők és az LMBTQ-csoportok jogairól készítettek vele. A miniszter egy fehér ruhában látható a címlapon, és a többi fotón is fel van öltözve. 

Marlene Schiappa régóta a nők jogainak szószólója, és 2017-ben nevezték ki az ország első nemek közötti egyenlőségi miniszterévé. Ebben a szerepkörben sikeresen állt az élére egy új szexuális zaklatási törvénynek, amely lehetővé teszi, hogy helyszíni bírsággal sújtsák azokat a férfiakat, akik az utcán zaklatják, vagy követik a nőket.

Megjelenése azonban bírálatokat váltott ki párttársai, köztük Elisabeth Borne francia miniszterelnök asszony részéről.

Borne szerint a miniszter cselekedete „nem volt helyénvaló, különösen ebben az időszakban” – jelentette a CNN a miniszterelnökhöz közeli forrásukra hivatkozva. Franciaországban jelenleg politikai és társadalmi válság dúl, amelyet Emmanuel Macron francia elnök azon lépése váltott ki, hogy a széles körű lakossági ellenállás ellenére vitatott nyugdíjreformot hajtott végre.

Egy társadalmi válság közepén vagyunk, ott van a rendfenntartás kérdése, emberek vannak élet és halál között, és mi egy ködfal mögé rejtőzünk

– mondta Sandrine Rousseau, a Zöld Párt politikusa és nőjogi aktivista.

Jean Luc Melenchon francia politikus, aki a 2022-es elnökválasztáson a harmadik helyen végzett, kritizálta Schiappa megjelenését és Emmanuel Macron francia elnök döntését, hogy a héten interjút adott egy gyerekmagazinnak.

Egy olyan országban, ahol az elnök a Pifben, minisztere pedig a Playboyban fejezi ki magát, nem az ellenzékkel van a probléma. Franciaország lecsúszik a pályájáról

– írta Twitter-bejegyzésében Melenchon.

Schiappa egy tweetben válaszolt kritikusainak:

A nők testük feletti rendelkezési jogának védelme mindenütt és mindig jelen van.

Franciaországban a nők szabadok. Minden tiszteletem a konzervatívoké és a képmutatóké.

Rovatok