Index Vakbarát Hírportál

Egy mérges kobra miatt kellett kényszerleszállást végrehajtania egy pilótának

2023. április 5., szerda 19:45

Egy dél-afrikai pilóta, Rudolph Erasmus 11 ezer láb magasan a levegőben vette észre, hogy egy kobra kúszik az ülése alatt. Elmondta, eleinte azt hitte, a vizespalackja miatt érez hideget a hátán.

„Egy pillanatra lefagytam, mert éreztem, hogy egy hűvös érzés, úgymond, egyre feljebb kúszik az ingemen. Később lenéztem a földre, és akkor láttam, hogy egy kobra húzta be a fejét az ülés alá” – mondta el a BBC-nek a pilóta a történteket.

Erasmus tudta, hogy a kígyó miatt kényszerleszállást kell végrehajtani az 58 utast szállító magángéppel, ugyanis a fokföldi kobra harapása halálos, mindössze 30 perc alatt megölhet valakit. 

A pilóta elmondta, nem akart pánikot kelteni.

Nyugodt hangon tájékoztattam az utasokat, hogy a kígyó a repülőgép belsejében van, az ülésem alatt, úgyhogy megpróbálunk minél hamarabb lejutni a földre

– közölte.

A pilóta elmondása szerint az utasok ledöbbentek a hírre, azonban nem tört ki tömeges pánik a fedélzeten.

A repülőgép végül Welkom városában hajtott végre kényszerleszállást.

Erasmus elmondta, hogy a szerencsés földre érés utáni nap megpróbálta megkeresni a kígyót, de akkor már nem találta meg.

Az utasokkal abban maradtunk, hogy az éjszaka vagy a leszállás napján kikúszhatott a gépről

– közölte.

Poppy Khosa, a dél-afrikai polgári repülésért felelős biztos elismerését fejezte ki a pilótának, amiért higgadtan és magabiztosan kezelte a veszélyes helyzetet.

Rovatok