Index Vakbarát Hírportál

Az ukránok megüzenték, hogy támadásra készülnek a Krímben

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index csütörtöki hírösszefoglalója

Index
2023.04.06. 22:00
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Véget ért az Index csütörtöki élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. A nap legfontosabb hírei a következők voltak:

    Köszönjük kitartó figyelmüket, tartsanak velünk pénteken is. Jó pihenést kívánunk!

  • Legalább hét civil halt meg két különböző ukrán tüzérségi csapásban − jelentették az orosz állami hírügynökségek a kelet-ukrajnai megszállt területeken lévő hatóságokra hivatkozva.

    Donyeckben négy civil halt meg, amikor a lövedékek egy parkolóban csapódtak be, további hat ember pedig megsebesült − közölte az orosz állami TASZSZ hírügynökség.

    Külön jelentésben az állami Ria hírügynökség azt közölte, hogy három ember halt meg a Donyecktől mintegy 120 kilométerre északkeletre fekvő Liszicsanszkban, egy buszmegállóban történt robbanásban − írta meg a The Guardian.  Az információkat a lap független forrásokból nem tudta ellenőrizni.

  • Ukrajna elindított egy alkalmazást, amely segít megtalálni a háborúban eltűnt gyerekeket és újra összekötni a konfliktusban elszakadt családokat − közölte az ország rendőrsége.

    Az ukrán hatóságok szerint a tavaly februári invázió óta becslések szerint 19 544 ukrán gyermeket deportáltak Oroszországba. Oroszország tagadja, hogy elrabolták volna a gyerekeket, azt állítja, hogy a biztonságuk érdekében vitték el őket − írta meg a The Guardian

    A Reunite Ukraine mobilalkalmazás ingyenesen letölthető és könnyen kezelhető − mondta az ukrán nemzeti rendőrség helyettes vezetője, Olekszandr Fatszevics. A rendőrség ellenőrzi és megerősíti a személyes profilokat, és közvetítőként működik, hogy lehetővé tegye a kommunikációt az alkalmazáson keresztül − tette hozzá.

  • Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök főtanácsadója kizárta a béketárgyalásokat mindaddig, amíg az orosz erők nem hagyják el egész Ukrajnát, beleértve a Krímet is − írta meg a The Guardian

    A Twitteren posztolva Podoljak azt mondta: „Szó sincs területi engedményekről vagy szuverén jogainkról való alkudozásról”.

    Twitter-bejegyzése azután érkezett, hogy egy másik Zelenszkij-tanácsadó, Andrij Szibiha azt mondta, Kijev hajlandó lehet Moszkvával tárgyalni a Krím jövőjéről, ha erői elérik az oroszok által megszállt félsziget határát.

    A Krím 2014 februárja óta orosz megszállás alatt áll, amikor egy „népszavazást” követően Moszkva illegálisan annektálta a területet.

  • Az ukrán erők csütörtökön több mint húsz orosz támadást vertek vissza, ebből tízet a Donyeck megyei Bahmut városánál – közölte csütörtök esti harctéri helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

    Bahmut irányában az ellenség folytatja a támadó hadműveleteket, megpróbálja teljesen átvenni az ellenőrzést a város felett, a heves csaták folytatódnak

    – írta a vezérkar.

    A jelentés szerint a nap folyamán az orosz erők sikertelen támadóműveleteket hajtottak végre a Donyeck megyei Orihovo-Vaszilivka és Bohdanyivka települések térségében. A frontnak ezen szakaszán az ukrán csapatok mintegy tíz ellenséges támadást vertek vissza.

    A térségben több mint 15 települést ágyúztak az orosz erők.

    A vezérkar kitért arra, hogy az ukrán légvédelem a nap folyamán hat csapást mért orosz csapatösszevonási területekre, a rakéta- és tüzérségi egységek pedig két orosz élőerő-tömörülést, két üzemanyagraktárt és egy elektronikus hadviselési állomást találtak el. Eközben az orosz hadsereg továbbra is fő erőfeszítéseit a Donyeck megyei Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosította.

  • Az Európai Unió (EU) bízik abban, hogy Kína sem közvetlenül, sem közvetve nem szállít katonai felszerelést Oroszországnak – hangsúlyozta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön közzétett sajtóközleményében.

    A bizottsági elnök, aki csütörtökön Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott kétoldalú tárgyalásokat Pekingben, felhívta a figyelmet arra, hogy „Kína részéről az agresszor felfegyverzése ellentétes lenne a nemzetközi joggal, és sokat ártana az EU–kínai kapcsolatoknak”.

    Von der Leyen kiemelte, hogy Peking állásfoglalása az ukrajnai háborúval kapcsolatban döntő fontosságú az EU számára.

    Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaként nagyon nagy Kína felelőssége, ezért elvárjuk, hogy olyan igazságos békéhez járuljon hozzá, amely tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi integritását

    – hangsúlyozta Von der Leyen.

    A bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy kiáll Volodimir Zelenszkij ukrán elnök novemberben előterjesztett béketerve mellett, de üdvözölte Kína nyilatkozatát is, amely szerint elfogadhatatlan a nukleáris fenyegetés vagy nukleáris fegyverek használata a konfliktusban.

  • Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport vezetője egy katonai temetőben készített nemrég videót.

    A zsoldosvezér azt mondta, hogy a Wagner sok katonát veszít, ennek ellenére az ukrajnai katonai hadművelet továbbra is folytatódik. 

    A felvételen valószínűleg az a temető látható, amely egy Fekete-tenger-közeli településnél található, és ahová rendszerint a Wagner fegyvereseit temetik.

  • A földön legfeljebb 5 embernek van információja arról, hogy hol és mikor kezdődik az ukrán fegyveres erők ellentámadása – jelentette ki egy interjúban Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára.

    Arra a kérdésre, hogy az ellentámadás időpontját is tartalmazó nyilatkozatok részei voltak-e Ukrajna stratégiájának, Danilov a következőképpen válaszolt:

    Elmondhatom, hogy ma nagyon kevés ember van, aki rendelkezik információval arról, hogy hol, mikor és milyen módon indítunk ellentámadást. Nem több, mint 3-5 ember

    – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Danilov óva intett mindenkit, elhangozhatnak erről kijelentések, de nem biztos, hogy a valóságot fogják fedni. Hozzátette, hogy az ukránok észre fogják venni, amikor „minden elkezdődik”.

  • Az ukrán állami fegyvergyártó csütörtökön közölte, hogy a lengyel fegyvergyártóval, a Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) közösen 125 mm-es lövedékek gyártását kezdi meg a szovjet korszak tankjai számára – értesült a The Guardian.

    Az Ukroboronprom közölte, hogy Lengyelország lesz a második NATO-tagállam, amely segít Ukrajnának a lőszerek előállításában.

    A megállapodással összhangban új gyártósorokat terveznek a 125 mm-es harckocsilövegekhez való lőszerek nagy mennyiségű gyártására

    – áll a vállalat közleményében. A megállapodást Volodimir Zelenszkij elnök szerdai lengyelországi látogatása alkalmával írták alá.

    Ukrajna biztosítja a technológiát, és szakembereket küld a lengyel városokba, ahol a magas biztonsági kockázatokra való tekintettel a gyártóüzemeket fogják elhelyezni. Az Ukroboronprom tisztviselői szerint Oroszország folyamatosan támadta a fegyvergyártó létesítményeket, ami arra kényszeríti őket, hogy biztonságosabb területekre helyezzék át a gyártást.

  • Oroszországnak két lehetősége van: vagy elhagyják a Krímet, vagy felkészülnek a csatára – közölte Tamila Taseva, az ukrán elnök Krím félszigetért felelős biztosa.

    A tisztviselő a brüsszeli Politico című lapnak beszélt arról, hogy Ukrajna hamarosan felszólíthatja Oroszországot a félsziget elhagyására. Ha ez nem történik meg, akkor pedig „politikai és katonai” eszközökkel próbálhatják meg visszafoglalni a Krímet.

    Korábban Andrij Szibiha, az ukrán elnöki hivatal vezetőhelyettese azt mondta, hogy akár az oroszokkal való tárgyalásra is készen állnak a félsziget ügyében. Ezzel szemben Taseva most arról beszélt, hogy a Bucsánál, Izjumnál, Mariupolnál elkövetett háborús bűnök miatt többé nem akarnak tárgyalni az oroszokkal.

    És a Kreml is többször közölte, hogy nem hajlandók tárgyalni a Krím félsziget jövőjével kapcsolatban

    – tette hozzá Tamila Taseva.

    Mindeközben Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője azt is közölte: már tervezgetik, hogy miként lépnek fel a Krímben dolgozó kollaboráns tisztviselőkkel szemben. Elképzelhető az is, hogy a visszafoglalás esetén őket kitoloncolják Ukrajnából, de ebben a kérdésben az ukrán elnök hozhat majd döntést – mondta.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tárgyalt orosz hadászati (stratégiai) nukleáris fegyverek – interkontinentális ballisztikus rakéták – Fehéroroszországba történő telepítéséről csütörtökön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Interfax orosz hírügynökség szerint.

    Vlagyimir Putyin márciusban jelentette be, hogy Oroszország rövid hatótávolságú harcászati (taktikai) atomfegyvereket telepít a szomszédos ország területére. Moszkva a lépést a NATO-nak az orosz határok irányában történő terjeszkedésével indokolta.

    Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka csütörtökön az orosz–fehérorosz államszövetség legfelsőbb tanácsának ülésén vett részt Moszkvában.

  • A litván parlament csütörtökön egyhangúlag határozatot fogadott el Ukrajna meghívásáról a NATO-ba az észak-atlanti szervezet soron következő, júliusi csúcstalálkozóján Vilniusban.

    Úgy hisszük, Ukrajna hozzá fog járulni a biztonságunkhoz, és erősebbé teszi a NATO-t

    – hangoztatta Zygimantas Pavilionis, a litván parlament külügyi bizottságának elnöke.

    Litvánia lesz ugyanis a házigazdája a NATO július 11-én kezdődő, kétnapos csúcstalálkozójának. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tavaly, az orosz hadművelet nyomán kezdeményezte Ukrajna gyorsított eljárásrendben történő felvételét az észak-atlanti szövetségbe.

    Finnország kedden vált hivatalosan a NATO 31. tagjává, Svédország felvétele ugyanakkor még várat magára. A NATO-tagság egyik előfeltétele, hogy a tagjelölt államnak ne legyenek vitás határkérdései, és ne legyen részese nemzetközi konfliktusnak.

  • Ukrajna védelmi minisztere, Olekszij Reznyikov Görögországba utazott, ahol több tüzérségi és kézilőfegyver-szállítmányt, a sebesült katonai személyzet bejutását a görög kórházakba, valamint további szovjet kori BMP gyalogsági harcjárműveket ígértek neki – írja a The Guardian.

    Nikosz Panagiotopulosz görög védelmi miniszter a Reznyikovval tartott közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Athén „minden támogatást megad Ukrajnának a háború ezen szakaszában, amely döntő jelentőséggel bírhat”.

    Továbbra is támogatjuk Ukrajnát, ameddig csak kell – ez egy nagyon világos álláspont, amelyet a kezdetektől fogva képviseltünk

    – tette hozzá Panagiotopulosz.

  • Az európai bázisokon lévő amerikai nukleáris fegyverek aggodalomra adnak okot az Orosz Föderáció számára – mondta Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára.

    Igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy Moszkvát aggasztja-e, hogy Washington ilyen fegyvereket telepít az európai támaszpontokra – írja a TASZSZ. Arra a kérdésre pedig, hogy hogyan reagálna Oroszország, Peszkov mindössze azt mondta:

    Megfelelő módon.

  • Hszi Csin-ping kínai elnök nem mutatta jelét annak, hogy változtatna álláspontján Oroszország ukrajnai háborújával kapcsolatban, miután csütörtökön megbeszélést folytatott francia kollégájával, Emmanuel Macronnal.

    Macron kínai állami látogatásának második napján Hszi Csin-ping folytatta az Oroszország ukrajnai teljes körű inváziójával kapcsolatban régóta követett álláspontját, mondván, hogy „mindkét félnek észszerű biztonsági aggályai” vannak, és nem utalt arra, hogy befolyását a konfliktus befejezésének elősegítésére használná – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Kína készen áll arra, hogy Franciaországgal együtt felszólítsa a nemzetközi közösséget az észszerűség és a nyugalom megőrzésére

    – mondta a kínai vezető egy pekingi sajtótájékoztatón.

    A béketárgyalásokhoz a lehető leghamarabb vissza kell térni, figyelembe véve minden fél jogos biztonsági aggályait, hivatkozva az ENSZ alapokmányára (…) politikai megoldásra törekedve egy kiegyensúlyozott, hatékony és fenntartható európai biztonsági rendszer kiépítésével

    – tette hozzá a kínai elnök.

  • Pénteken temetik a háború újabb kárpátaljai magyar áldozatát Munkácson – közölte a városi tanács sajtószolgálata.

    A 43 éves Lengyel Ottó március 28-án harci feladatok teljesítése közben vesztette életét. A katona a határőrség kötelékében teljesített szolgálatot. A kárpátaljai magyar férfi halálhírét családja tudatta április 4-én.

    A katona halálának pontos körülményei egyelőre nem ismertek – írta meg a KárpátHír portál.

  • Ukrán diverzánsok behatolási kísérletét akadályozták meg orosz határőrök – közölte Alekszandr Bogomaz Brjanszk megyei kormányzó csütörtökön Telegram-csatornáján.

    A mai napon Oroszország Szövetségi Biztonsági Szolgálata (FSZB) Brjanszk megyei parancsnokságának határőrei meghiúsították egy 20 fős ukrán diverzáns- és felderítőcsoport arra irányuló kísérletét, hogy behatoljon az Oroszországi Föderáció területére a Pogari járásban lévő Szlucsovszk falu közelében

    – írta a kormányzó. Bogomaz szerint az orosz hadsereg a határőrökkel együtt vette tűz alá a csoportot.

    Egy hónapja egy diverzánscsoportnak már sikerült behatolnia ugyanezen a határszakaszon Oroszországba. Azt az akciót az ukrán oldalon harcoló egyik orosz légió hajtotta végre.

  • Ukrajnában fel akarják menteni azokat a katonákat a szolgálat alól, akik elveszítették közeli hozzátartozóikat – számolt be az ország Legfelsőbb Tanácsának sajtószolgálata a Kárpáthír szerint.

    A nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottság a törvénytervezet elfogadását javasolta a parlamentnek. Mint a portál írja, azoknak a védőknek is felajánlják a katonai szolgálat alóli felmentést, akiknek rokonai a háború alatt tűntek el nyomtalanul.

  • A fronton meghalt Vitalij Merinov négyszeres ukrán kick-box-világbajnok – számolt be korábban a Visegrad24.

    A 32 éves sportoló önkéntesként jelentkezett a hadseregbe, Luhanszk térségében harcolt, és még az előző héten szenvedett életveszélyes sérülést, amelybe végül belehalt.

    Az utolsó leheletéig védte Ukrajnát

    – mondta róla Ruszlan Marcsinkiv, a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk polgármestere. Az elhunyt sportolónak egy kétéves kislánya is volt a feleségétől. 

  • A Kreml szerint a nukleáris atomfegyverek Belaruszba való telepítése a NATO terjeszkedésére adott válaszuk – írja a The Independent.

    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak azt mondta, hogy a NATO az, amelyik Oroszország felé terjeszkedik, nem pedig fordítva, ezért Moszkvának lépéseket kell tennie saját biztonsága védelmében.

  • Zárt ajtók mögött tárgyalják a kémkedéssel gyanúsított amerikai újságíró szabadlábra helyezését – jelentette az Interfax.

    Evan Gershkovich ügyvédei április 18-án arról próbálják majd meggyőzni a bírót, hogy szabadlábra helyezzék a The Wall Street Journal tudósítóját. Ellenkező esetben legalább május végéig börtönben marad – számolt be a Sky News.

    A The Wall Street Journal tagadta, hogy munkatársa kémkedett volna. A Fehér Ház nevetségesnek nevezte a kémkedés vádját, amelyért Oroszországban akár húszéves börtönbüntetést is kiszabhatnak. 

    Mint megírtuk, Joe Biden amerikai elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a The Wall Street Journal amerikai lap újságírójának azonnali szabadon engedésére szólította fel Oroszországot.

  • Az ukrán hadsereg „a saját katonáit sem kíméli” – idézte az orosz elnököt a Sputnik News.

    Vlagyimir Putyin a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetőjével, Gyenisz Pusilin elnökkel találkozott csütörtökön. Ezen a találkozón számolt be egy olyan eseményről, amely nemrég történt a fronton.

    „Tegnap egy csoportot bekerítettek a frontvonal közelében. Úgy tudom, az ukrán hadsereg 14 katonája adta meg magát. Már későre járt, így a mieink több katonát otthagytak velük” – mondta Putyin, majd hozzátette, hogy ezután: 

    az ellenség 300 lövedékkel megsemmisítette az összes katonáját. Sajnos a mi népünk is szenvedett, de még a sajátjaikat sem kímélik. Rendkívül cinikusan és kegyetlenül viselkednek.

    Ukrán részről egyelőre nem reagáltak Putyin szavaira. 

  • Oroszország már a háború megindítása előtt is számos komoly hackertámadást intézett Ukrajna ellen a hadműveletek előkészítése érdekében – közölte a Mandiant amerikai biztonsági cég, amiről az MTI számolt be.

    Azt állítják, hogy belarusz, illetve kínai hackertevékenységre utaló nyomokat is találtak.

    David Grout, a vállalat régiós vezetője a franciaországi Lille-ben rendezett kiberbiztonsági fórumon elmondta, hogy bár orosz hackerek már 2014-től kezdtek behatolni az ukrajnai rendszerekbe, sok esetben a betöréseket csak most fedezték fel.

    Ezek a támadások a háború óta újrakezdődtek

    – tette hozzá Grout.

    Aláhúzta, hogy a jelek szerint Oroszország adatlopással igyekezett minél több információt megszerezni Ukrajna lakosságáról, ebbéli igyekezetében pedig városházák, egyetemek, iskolák ellen is kibertámadásokat intézett.

  • Oroszországban 10,6 százalékkal, 48 414-re csökkent az új autók és kishaszonjárművek eladása márciusban az egy évvel korábbi 54 126-ról – közölte az Európai Vállalkozások Szövetségének (AEB) járműgyártó-bizottsága.

    A szövetség adatai szerint az idei első három hónapban 153 477 új autót adtak el, 44,7 százalékkal kevesebbet a tavalyi azonos időszakkal összevetve.

    Februárban 62,1 százalékos, januárban pedig 63,1 százalékos éves szintű eladáscsökkenést jegyzetek fel.

  • Az elmúlt napon öt civil vesztette életét orosz ágyúzás miatt a Donyecki területen – közölte Pavlo Kirilenko, a donyecki katonai közigazgatás vezetője. A Sky News beszámolója szerint Bahmutban két ember és Szerhijevkában egy ember halt meg az orosz támadások következtében.

    A háborús bűnöket vizsgáló ukrán főügyész vizsgálatot indított az Olekszijevo-Druzskivka falu elleni tüzérségi támadás miatt, amelyben két nő vesztette életét. A főügyészség szerint a támadást, amely házakat és gazdasági épületeket pusztított el, egy Hurrikán többszörös rakétaindító rendszerrel hajtották végre.

  • Az ukrán polgármester beszámolója szerint robbanások rázták meg szerda este az oroszok által megszállt város egyik légi támaszpontját.

    Ivan Fedorov egy videót is közzétett Telegramon az egyik robbanásról, amely állítása szerint a melitopoli repülőtéren történt. Azt állítja, hogy mentőket küldtek a repülőtérre. Az oroszok állítása szerint a légvédelmi rendszerük sikeresen működött – írja a Sky News.

  • Lezuhant egy pilóta nélküli légi jármű egy légvédelmi rendszerekhez rakétákat fejlesztő üzem területén Himki városában.

    A Mash orosz Telegram-csatorna szerint a 30 négyzetcentiméteres területű drónt állítólag a biztonsági őrök találták meg a Fakel üzem területén tett körútjuk során. A házi készítésűnek tűnő drón valószínűleg a zavaróberendezés miatt eshetett le.

    A rendfenntartók keresik a drónt megépítő személyt – írja az Unian.

  • Emmanuel Macron a pekingi Nép Nagy Csarnokában találkozott Hszi Csin-pinggel. A francia miniszterelnök elmondása szerint szeretné bevonni Kínát az ukrajnai békéért való közös felelősségvállalásba.

    Francia tisztviselők szerint Macron arra akarja kérni a kínai elnököt, hogy használja fel Peking befolyását Vlagyimir Putyinnal szemben – írja a Sky News.

  • Az orosz megszállók taktikát változtattak az Ukrajna elleni háborújukban. A megszállók robbanógránátokat kötnek a drónokhoz, hogy azokat zsúfolt helyeken dobják le – közölte Natalija Humenyuk.

    A Dél Hadseregcsoport egyesített koordinációs sajtóközpontjának vezetője szerint az oroszokat a frontvonalon történt kudarcok késztették erre a „kétségbeesett lépésre”. Ugyanakkor biztosított arról, hogy az ukrán védők az oroszok minden egyes új taktikájára megtalálják a megfelelő válaszlépést.

    Emberek tömegeiről beszélünk, ahol humanitárius segélyeket osztogatnak. Ez a terrorizmus klasszikus jele, mert nincs más célja, csak a pusztítás. Ezért arra kérjük az embereket, hogy ne gyűljenek össze nyílt tereken

    – fogalmazott Humenyuk az Unian ukrán hírügynökség beszámolója szerint.

  • Olekszij Reznyikov védelmi miniszter úgy véli, hogy az ukrajnai háború már idén véget érhet, mert meglátása szerint egy ekkora méretű háború nem tarthat sokáig.

    A miniszter az NV-nek adott interjújában úgy fogalmazott:

    Ez a nyugati világ erőforrásainak háborúja az oroszok erőforrásai ellen.

    A számos ország nyújtotta támogatás és a modern technológia lehetővé teszi a létszámhiány ellensúlyozását – magyarázta Reznyikov.

    Úgy vélte, hogy a háború gyorsan véget ér.

    Természetesen azt kívánom, bárcsak soha ne kezdődött volna el, de én személy szerint hiszek abban, hogy ez az év a győzelem éve lesz

    – idézi a minisztert az Unian.

Rovatok