Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa nem vesz részt a nagypénteki keresztúton

2023. április 7., péntek 19:05

A hideg időjárás miatt nem vesz részt a péntek esti colosseumi keresztúton Ferenc pápa, akit a múlt héten kezeltek hörghuruttal kórházban. A 86 éves egyházfő előzőleg a Szent Péter-bazilikában vesz részt egy nagypénteki szentmisén – jelentette be közleményben a Vatikán.

Pénteken lesz az első alkalom, hogy nem a pápa vezeti a Via Crucis körmenetet, amióta 2013-ban megválasztották. A koronavírus-világjárvány idején a szertartást kevesebb résztvevővel a Vatikánon belül tartották meg, de mindig Ferenc pápa vezette.

Az utolsó pápa, aki nem vett részt a nagypénteki szertartáson, II. János Pál volt 2005-ben, akinek az egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy élete utolsó heteiben elhagyja a Vatikánt.

Ferenc pápa a lakosztályából figyelemmel kíséri a szertatást, amely legalább két órán át tart, és több ezren vesznek részt benne.

A hagyományos szertartás során a pápa rendszerint a szabadban ül a Colosseum felső emeletéhez közel, míg a résztvevők körüljárják az ókori műemléket.

Rómában az előrejelzések szerint 10 fok lesz péntek este. A hőmérséklet jelentősen csökkent az elmúlt napokban, csütörtökön volt, ahol havazott is.

Kórházi kezelés

A pápa légúti panaszokkal négy napot töltött a múlt héten kórházban, ahol az antibiotikumos kezelés után gyorsan talpra állt. Ferenc pápa, aki nagycsütörtökön két szertartáson jelent meg, rendszerint szentbeszédet mond a colosseumi keresztút végén.

Az Indexen is beszámoltunk róla, hogy a katolikus egyházfő április 29-én Magyarországra látogat, ahol görögkatolikusokkal is találkozik majd.

Rovatok