Index Vakbarát Hírportál

Bizakodnak a kutatók, egyre közelebb a rák elleni oltás?

2023. április 9., vasárnap 14:36

A kutatók szerint hatalmas áttörés előtt állnak, pár éven belül meglehet a rák ellenszere. 2030-ig jöhetnek a rákot gyógyító vakcinák, több millió élet megmenekülhet.

A Moderna vezetője azt állítja, öt éven belül meglehet a rák elleni vakcina. Mindez annak köszönhetően, hogy a koronavírus ellen kifejlesztett mRNS-vakcinák hihetetlenül felgyorsították az eddig gyógyíthatatlan betegségek ellenszereinek kutatását – írja a The Guardian.

Paul Burton, a Moderna gyógyszeripari vállalat orvosigazgatója bejelentette: cégük akár öt éven belül is képes lehet gyógymódot előállítani több betegségre, és jelenleg különféle tumorok révén kialakult rákfajták ellenszerén dolgoznak. Burton szerint ha a vakcina hatékony lesz, sok millió életet lehet majd megmenteni.

Az igazgató ismertette, hogy az injekció többféle légzőszervi betegség – köztük a koronavírus és az influenza – ellen is hatásos lesz. Az mRNS-alapú terápia pedig hatékony lehet több ritka, ma gyógyíthatatlan betegséggel szemben, mivel képesek megtanítani a sejteknek annak a fehérjének az előállítását, amely kiváltja az immunválaszt a betegség ellen. Ez utóbbi feltalálásában hatalmas szerepe volt Karikó Katalinnak is.

Ezzel a technikával az mRNS-alapú rákvakcina figyelmeztetné az immunrendszert, ha a rák növekedni kezd a testben,

így az immunrendszer képes lenne úgy elpusztítani azt, hogy közben megkíméli az egészséges sejteket.

A brit napilapnak nyilatkozó szakemberek úgy vélték: a kutatásokhoz rengeteg pénzre van szükség, márpedig a kormányok inkább a hadseregükre szoktak költeni, noha a járványok óriási fenyegetést jelentenek az emberiségre.

Rovatok