Index Vakbarát Hírportál

Kína szimulált egy Tajvan elleni csapássorozatot

2023. április 10., hétfő 06:16

A kínai hadsereg precíziós csapásokat szimulált Tajvan ellen. A tajvani védelmi minisztérium közölte, hogy vasárnap 70 kínai repülőgépet, köztük Szu–30-as vadászgépeket és H–6-os vadászbombázókat, valamint 11 hajót észleltek a sziget körül.

A kínai hadsereg szombaton háromnapos hadgyakorlatba kezdett Tajvan szigete körül, amelyet Kína saját területének tekint, de az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy felfegyverzi és megvédi.

A hadgyakorlat az után kezdődött, hogy a tajvani elnök, Caj Jing-ven találkozott az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval az Egyesült Államokban.

A kínai állami televízió arról számolt be, hogy a Tajvan körüli harckészültségi járőrözések és gyakorlatok folytatódnak.

A kínai hadsereg több egysége szimulált precíziós csapásokat hajtott végre kulcsfontosságú célpontok ellen Tajvan szigetén és a környező tengeri területeken, emellett továbbra is támadó pozíciót tartanak fenn a sziget körül

– közölték.

A kínai hadsereg keleti hadszíntéri parancsnoksága a szimulált támadásokról rövid animációt tett közzé a WeChat-fiókján is.

A felvételen szárazföldről, tengerről és levegőből Tajvanra kilőtt rakéták láthatóak, amelyek közül kettő lángba borulva robbant fel, amikor célba ért. A szimulációról készült felvételeket a kínai állami tévében is bemutatták.

Egy, a térség biztonsági helyzetét jól ismerő forrás a Reutersnek elmondta, hogy Kína szimulált légi és tengeri támadásokat hajtott végre „külföldi katonai célpontok” ellen Tajvan délnyugati partjainál lévő vizeken.

Nem Tajvan az egyetlen célpontjuk. Ez nagyon provokatív

– mondta a forrás, aki nem volt felhatalmazva arra, hogy a médiának nyilatkozzon.

A tajvani védelmi minisztérium is megszólalt

A tajvani védelmi minisztérium közölte, hogy vasárnap 70 kínai repülőgépet, köztük Szu–30-as vadászgépeket és H–16-os vadászbombázókat, valamint 11 hajót észleltek Tajvan körül.

Ami a kínai hadsereg mozgását illeti, a nemzet hadserege a közös hírszerzési, megfigyelési és felderítési rendszeren keresztül is szoros rálátással rendelkezik, és a légvédelmi erők továbbra is magas készültségben vannak

– közölte a minisztérium.

A biztonsági forrás szerint mintegy 20, fele-fele arányban tajvani és kínai hajó állt szemben egymással a két fél közötti, nem hivatalos határvonalként szolgáló Tajvani-szoros középvonalánál. A kínai Shandong repülőgép-hordozó, amelyet Tajvan a múlt hét óta megfigyelés alatt tart, most több mint 400 tengeri mérföldre van Tajvan délkeleti partjaitól, és gyakorlatokat hajt végre – mondta a forrás.

Kína most először beszélt nyíltan a szimulált támadásokról

Zhao Xiaozhuo, a Kínai Katonai Tudományos Akadémia munkatársa a kínai állam által támogatott Global Times című lapnak elmondta, hogy ez volt az első alkalom, amikor Kína nyíltan beszélt tajvani célpontok elleni szimulált támadásokról.

A kulcsfontosságú célpontok közé tartoznának az olyan infrastrukturális létesítmények, mint a kifutópályák, a katonai logisztikai létesítmények és a mobil célpontok, „hogy szükség esetén egy csapásra megsemmisítsék őket” – mondta Zhao.

Az amerikai törvényhozók katonai segélyt küldenének Tajvan számára 

Katonai segítségnyújtást sürgetett Tajvan számára az amerikai képviselőház Kína-ügyekkel foglalkozó különbizottságának elnöke vasárnap. Mike Gallagher republikánus képviselő arra reagált, hogy a Kínai Népköztársaság katonasága hadgyakorlatot kezdett közvetlenül az általa Kína részének tekintett Tajvan partjainál. 

Mike Gallagher az AP-nek és a Fox Newsnak adott interjúban is kijelentette, hogy a Képviselőház szakbizottságának munkájában arra koncentrál, hogy erősítsék a szigetország kormányának védelmi képességét, és arra ösztönzi a kongresszust, hogy küldjön katonai segélyt Tajvannak.

Azt is kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak gyorsan fegyverrendszereket kellene szállítania Tajvan számára önvédelmi képességének erősítésére.

Hétfő délelőtt is több kínai repülőgépet és hadihajót észlelt Tajvan

Ötvenkilenc kínai katonai repülőgépet és 11 hadihajót észlelt a tajvani védelmi tárca Tajvan közelében hétfő délelőtt 10 óráig – jelentette be a tárca. A közlemény szerint a gépek közül 39 átlépte a Kínát és Tajvant elválasztó Tajvani-szoros középvonalát, ezzel behatoltak a sziget légvédelmi zónájába.

Ugyancsak hétfőn a japán védelmi minisztérium bejelentette, kínai repülőgép-hordozó műveleteket hajtott végre a hét végén a sziget délnyugati részén lévő Okinava-szigetcsoportnál. A tárca azt közölte, péntek és vasárnap között 120 alkalommal landoltak vadászgépek és helikopterek a hajón, amely – három másik hadihajóval együtt – 230 kilométerre megközelítette a szigetcsoporthoz tartozó Mijako szigetét.

Mindeközben hétfőn magas rangú japán és kínai tisztségviselők egyeztetnek a Peking és Tokió között lévő vitás tengeri kérdésekről. Az előre betervezett megbeszélések a 2012-ben indult tárgyalássorozat részei. Márciusban a két ország katonai forródrótot is létrehozott az esetleges tengeri és légi konfliktusok megelőzése céljából.

Rovatok