Index Vakbarát Hírportál

Egy hónapon belül 20 millió amerikainak fog megszűnni az egészségbiztosítása

2023. április 11., kedd 19:47

Az Egyesült Államokban hivatalosan is véget ért a koronavírus-járvány miatt 2020 márciusában kihirdetett országos veszélyhelyzet, miután Joe Biden elnök aláírta az erről szóló törvényt.

 Az elnöki hivatal egymondatos keddi közleménye szerint a jogszabály törvényerőre emelése megszünteti a Covid–19-világjárványhoz kapcsolódó veszélyhelyzeti intézkedéseket − közölte az MTI. 

A közegészségügyi veszélyhelyzet május 11-én veszíti érvényét az Egyesült Államokban.

Mint azt megírtuk, emiatt amerikai állampolgárok milliói fogják elveszíteni majd az eddig az állam által fizetett egészségbiztosításukat, az úgynevezett Medicaid programon belül. A koronavírus-veszélyhelyzet alatt ugyanis 20 millió amerikai részesült ingyen egészségbiztosításban, amelyet az állam finanszírozott.

Ugyanakkor örülni fognak a veszélyhelyzet megszűnésének a menedékjogot kérők, illetve az illegális bevándorlók.

Eddig ugyanis az úgynevezett 42-es cikkelyre hivatkozva egyszerűsített eljárással lehetett őket az országból kiutasítani, leginkább azzal az indoklással, miszerint a betegség terjesztése szempontjából rizikót jelentenek a lakosságra.

Úgy tűnik, hogy a republikánus vezetésű államok azonban mindent megtesznek majd azért, hogy a 42-es cikkely továbbra is érvényben maradjon. A dolog a legfelsőbb bíróság elé került, és feltehetőleg június előtt nem is születik döntés majd ez ügyben. 

Joe Biden nem értett egyet a kongresszus határozatával, de miután a képviselőház után a szenátus is elfogadta azt márciusban, nem fog vétót emelni.

A kongresszus 435 tagú alsóháza februárban szavazott a republikánus többség által beterjesztett jogszabályról, és ezt csaknem kétszáz demokrata párti képviselő utasította el.

Az országos veszélyhelyzet olyan jogosítványokat adott a kormányzat kezébe, amelyek megkönnyítették a járvány elleni intézkedések meghozatalát. A mindennapi életben viszont a hivatalosan még élő járványügyi veszélyhelyzet kevéssé éreztette hatását az elmúlt hónapokban.

Az Egyesült Államokban 2020. január 30-án kihirdetett közegészségügyi veszélyhelyzetet, az akkori elnök, Donald Trump hirdette ki, majd 2020 márciusában az országos veszélyhelyzetet is bevezették.

A Covid–19-világjárványnak a hivatalos adatok szerint az Egyesült Államokban több mint 1,13 millió halálos áldozata volt.

Rovatok