Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek a tanárát meglövő hatéves kisfiú édesanyja ellen

2023. április 11., kedd 11:52

Egy virginiai esküdtszék vádat emelt egy anya ellen, akinek a hatéves kisfia rálőtt a tanárára – közölte hétfőn Howard Gwynn államügyész. A Newport Newsban ülésező esküdtszék a fiú 25 éves édesanyját gyermek elhanyagolása és lőfegyver gondatlan tárolásával elkövetett veszélyeztetése vétségével vádolta meg.

A fiú január 6-án lőtte meg Abby Zwerner első osztályos tanárnőt a Richneck Általános Iskola tantermében – mint kiderült, szándékosan. A gyerek anyjával egyidős tanárnőt, Abby Zwernert kórházba szállították. A rendőrségi tájékoztatás szerint a fegyvert legálisan vásárolta a diák édesanyja, és otthonukban tartotta, ahonnan a gyerek bevitte az iskolába. A gyereket fizikai erővel kellett megfékeznie egy iskolai alkalmazottnak, majd a rendőrség őrizetbe vette.   

Az édesanya ügyvédje, James Ellenson azt mondta, hogy a fegyver a szekrénye legfelső polcán volt rögzítve, és ravaszzárral volt ellátva.

Ellenson hétfőn azt állította, hogy ügyfele még ezen a héten fel akarja adni magát. A vádiratokat egyelőre nem kommentálta – számolt be az APNews.

Ki a bűnős?

Az államügyész szerint az esküdtszék vizsgálatot folytat annak megállapítására, hogy indokolt-e, hogy további személyek ellen is vádat emeljenek.

A múlt héten benyújtott, 40 millió dolláros kártérítést követelő keresetben ugyanis Zwerner ügyvédei súlyos gondatlansággal vádolták meg az iskola tisztviselőit. Állításuk szerint figyelmen kívül hagyták a tanárok és más iskolai alkalmazottak többszöri figyelmeztetését a lövöldözés napján, mely szerint a fiúnak fegyvere van és agresszív hangulatban van.

A fiú családja azt mondta, hogy a fiú súlyos fogyatékossággal küzd, és olyan speciális nevelés alatt állt, mely magában foglalta, hogy az édesanyja vagy az édesapja mindennap vele együtt jár iskolába, és elkísérik az órákra. Elmondásuk szerint a lövöldözés azon a héten történt, mikor először hagyták egyedül részt venni az órákon.

A gyermeket az eset után kórházi kezelés alá helyezték.

A Newport News-i iskolaszék kirúgta a körzet felügyelőjét, az igazgatóhelyettes pedig felmondott. Az általános iskola igazgatója továbbra is a körzet alkalmazásában áll, de már nem az eddigi pozíciójában.

A Richneck iskolát fémdetektorokkal szerelték fel, mielőtt január 30-án – három héttel a lövöldözés után – újra megnyitotta volna kapuit.

Rovatok